Je li zagrebački HDZ pred raspuštanjem?

HDZ je u vijećima gradskih četvrti u Zagrebu prošao jako loše. Pobijedili su jedino u Maksimiru.

Vrh HDZ-a mogao bi, nakon drugog kruga lokalnih izbora, raspustiti Gradski odbor zagrebačkog HDZ-a. Vođenje gradske organizacije preuzeo bi povjerenik, dok bi se novi unutarstranački izbori održali unutar šest mjeseci, kako neslužbeno doznaje Večernji list.

Povjerenici bi mogli biti mladi zagrebački HDZ-ovac i liječnik Mislav Herman, a nije isključen ni Plenkovićev mladi savjetnik Karlo Ressler, Plenkovićev mladi savjetnik. Andrej Plenković nedavno je Večernji list kazao da gradski HDZ očekuje osvježenje i formiranje tima za lokalne izbore 2021.

Raspuštanje Gradskog odbora zagrebačkog HDZ-a zagovara dio ljudi bliskih Plenkoviću koji kažu da bi jedan od argumenata bio taj što je HDZ u vijećima gradskih četvrti u Zagrebu prošao katastrofalno. Na taj bi se način odgovornost za loš rezultat u metropoli, koji se najviše veže uz Plenkovićev izbor Drage Prgometa, prebacila i na zagrebački HDZ jer rezultati, kaže izvor Večernjeg lista, pokazuju da gradska organizacija ne funkcionira. Značajan pad vidljiv je prema rezultatima od prije četiri godine kada je HDZ u vijećima gradskih četvrtki u prosjeku osvojio 20-30% glasova, a sada od 15 do 18%. Pobjedu su odnijeli jedino u Maksimiru.

Raspuštanje Gradskog odbora HDZ-a ne bi značilo i obračun s Milijanom Brkićem, kojeg se smatra neformalnim vođom zagrebačkog HDZ-a, što ima logike jer je Plenkoviću Brkić potreban kao zaštita desnog boka u priči s preslaganjem saborske većine HDZ-a na nacionalnoj razini.

Ako Bandić pobijedi u drugom krugu lokalnih izbora, HDZ će ga vjerojatno podržati u zagrebačkoj Skupštini, a uvjet će biti da mjesto predsjednika Skupštine pripadne HDZ-u. Također, HDZ bi inzistirao da Bandić realizira projekte s kojima je HDZ izišao na izbore u Zagrebu.

Dio sugovornika iz zagrebačkog HDZ-a smatra da raspuštanje nije dobar put, niti da će se dogoditi prije nego Plenković presloži većinu ili se odluči na nove parlamentarne izbore.

“Nisam siguran da bi Plenković u Predsjedništvu imao potporu za raspuštanje. Bit će to borba, uostalom i Plenković je odgovoran za rezultat u Zagrebu. Koliko znam, Andrija Mikulić ne misli dati ostavku na mjesto šefa gradskog HDZ-a”, kazao je jedan HDZ-ovac iz Zagreba.

Komentari

Komentari