Je li Zagreb zaista “bike friendly” metropola?

Alesia Kazantceva

Prema napisima Euronewsa, naš Zagreb zauzeo je visoko šesto mjesto na ljestvici ‘bike friendly’ glavnih gradova Europe. Lijepo priznanje, no postavlja se pitanje kakva je situacija s biciklistima u Zagrebu?  

Zahvaljujući velikoj brojci od 10,1 posto stanovnika koji svakodnevno koriste bicikl kao glavno prijevozno sredstvo, Zagreb se našao na toj ljestvici. Apsolutni pobjednici su Kopenhagen i Amsterdam s 35, odnosno 32 posto građana koji se svaki dan koriste ovim prijevoznim sredstvom, a ispred Zagreba su još Berlin, Ljubljana i Helsinki, no njihovih 13, 12 i 11 posto i ne čine se tako nedostižnima. Zagreb je između ostalog sadržaja i kvaliteta dohvatio europske trendove, a sigurni smo da bi se broj i povećao da se poboljša i općenita gradska, točnije biciklistička infrastruktura. Iako ona sada nije loša, daleko je od perfektne, a nedavni niz događaja vezan uz probleme biciklista zainteresirao je javnost i medije.

Nedavno smo pisali o lošem iskustvu naše čitateljice koja je s nama podijelila svoju priču vezanu za probleme u prometu na koje svakodnevno nailazi. Biciklistica, koja riskira život na zelenom valu jer joj se blokira biciklistička staza, nam se javila, ispričala priču te nam je poslala prijave koje je poslala nadležnima, a odnose se na restoran Mašklin i Lata koji se nalazi u Ulici Andrije Hebranga 11. Dotična biciklistica je već 4 puta intervenirala nadležnim službama čiji bi posao između ostalog trebao biti i rješavanje takvih pitanja. Pogađate se, još uvijek se ništa nije riješilo, a biciklistica se pita treba li netko stradati kako bi se stvari počele rješavati. Ovo iskustvo sigurno nije jedino, no pored konkretnog problema postoji još niz drugih s kojima se biciklisti susreću svaki dan.

Možda gradski oci misle da sve savršeno funkcionira, barem što se tiče globljenja biciklista zbog sitnih prekršaja, no činjenica je da biciklisti nizu zadovoljni. Na kratko ćemo na stranu staviti priču o škakljivom odnosu između biciklista i pješaka i vječitom borbom za prevlast na gradskim ulicama te pješačkim i biciklističkim zonama, ali i to je jedan od razloga što stvari ne funkcioniraju kako bi trebale. Biciklisti se bune kako ceste uopće nisu održavane i prilagođene za vožnju te kako se još uvijek najviše pažnje polaže na zone motornih vozila. Mnogima je bicikl jedino prijevozno sredstvo i teško je svaki dan boriti se s istim preprekama. Možda smo zauzeli visoko mjesto na listi i to je vrlo pohvalno, ali trebalo bi obratiti malo više pažnje na uvjete u kojima se svakodnevno nalaze biciklisti u ovom gradu. Ako se stvari riješe mogao bi se velik broj stanovnika odlučiti na ovo zdravo i ekološki prihvatljivo prijevozno sredstvo, koje je praktički besplatno (ako izuzmemo amortizaciju vozila), ali čini se ne i najsigurnije. 

 


Komentari