JE LI ZAGREB SIGURAN? Popisali smo sve eksplozije koje su odjekivale gradom u zadnjih 10 godina

Posljednja eksplozija dogodila se jutros u centru Zagreba.

Danas oko 7 sati ujutro centrom grada odjeknula je snažna eksplozija. Nepoznati počinitelj aktivirao je ručnu bombu, a prilikom detonacije ozlijeđena je jedna osoba i oštećeno je nekoliko automobila. Očevid je trenutno u tijeku.

Ovo nažalost nije izoliran slučaj

Iako je Zagreb relativno siguran grad detonacije bombi i eksplozivnih naprava PUZ-u nisu strana stvar. Prije nešto vše od dva mjeseca, točnije 20.lipnja na obiteljsku kuću u Novom Zagrebu bačena je ručna bomba. U ovom napadu nasreću nitko nije ozlijeđen, a oštećena su dva automobila koja su u to vrijeme bila parkirana u dvorištu.

Zagreb ima povijest bombaških napada, a srećom nijedan do sada još nije okarakteriziran kao teroristički čin. Ipak, svi se sjećaju uzastopnih eksplozija koje su potresle grad prije tri godine. Malo tko se tada osjećao sigurno. Eksplozije su se dogodile blizu križanja Aleje Bologne i Gospodske ulice, jedan muškarac tada je ozlijeđen, a građani su masovno zvali policiju i javljali kako su čuli tri eksplozije u svom susjedstvu. Dva dana prije ovih detonacije, isti scenarij se dogodio i u Podsusedu.

Nedugo nakon napada u Podsusedu i Gajnicama eksplozija se začula i u samom srcu Zagreba, na Trgu bana Jelačića. Tada srećom nije bilo ozlijeđenih, a ni materijalne štete. Sumnjivci su tom prilikom bili mladići koji su se u tom trenu naši na trgu. Kasnije se pokazalo da im je jednostavno bilo dosadno. Aktivirali su bombu, otišli po sendvič pa kasnije s očevicima komentirali eksploziju. Nakon toga određen im je istražni pritvor od mjesec dana, a podignuta je i optužnica protiv njih.

Ovo je bila već treća eksplozija u tjedan dana, a osmnjičen je također bio i Vojislav Blažević koji je u jednoj eksploziji i ozlijeđen. On je 6 mjeseci proveo u zatvoru, protiv njega se vodio i sudski postupak, a naposljetku je oslobođen optužbi. Tada se u priči našao i samoprozvani komandir Šamil koji je tvrdio da su za eksplozije odgovorni komunisti i pokret otpora.

Sumnjalo se i na terorizam

Početkom tog potresnog siječnja 2013. u Podsusedu je eksplodirala bomba pod teretnim vlakom. Od siline eksplozije popucali su prozori na vlaku i obližnjim kućama, al nije bilo veće materijalne štete ni ozlijeđenih. Sreća u nesreći je bila što je na eksplozivnu napravu naletio teretni, a ne putnički vlak, u suprotnom bi tragedija bila nemjerljiva.

Nagađalo se i strahovalo da se radi o terorističkom napadu no stručnjaci za sigurnost te su tvrdnje odbacili. Kako kažu vozni red na toj ruti nije teško otkriti i da se ne radi o amateru šteta bi bila puno veća. Glavni argument im je bila i činjenica da je cilj terorističkih napda sijanje i širenje straha među ljudima, a ovdje tog efekta nije bilo, a i nitko nije preuzeo odgovornost za napad.

Napadi u posljednjih 10 godina

Napadi ručnim bombama i različitim nepoznatim eksplozivnim naprava nisu bili učestali, ali ih je nažalost bilo.

Počet ćemo od 31.siječnja 2007.godine, tada je u dvorište obiteljske kuće na Medveščaku bačena ručna bomba. Uništeno je jedno vozilo, a šteta je procijenjena na 25 tisuća kuna.

Slijedi 5.studeni , iste godine. Tada je na Črnomercu pod automobil bačena nepoznata eksplozivna naprava.Ozlijeđenih nije bilo, a automobil je oštećen.

Sljedeće godine, 2008. u Dugom Selu je 7.listopada aktivirana bomba. Eksplozija je srećom prouzrokovala samo materijalnu štetu na jednom automobilu i fasadama obližnjih kuća.

Dvije godine nakon, 1.veljače 2010. u Maksimiru je na području Oboja nepoznati počinitelj aktivirao i bacio eksplozivnu napravu u dvorište 89-godišnjakinje, oštećen je automobil.

Točno godinu dana nakon toga u Veslačkoj je kod kućnog broja 16 aktivirana eksplozivna naprava. Nije bilo ozlijeđenih.

U Borovju je 28.kolovoza 2012. u eksploziji oštećen bankomat uz nekoliko obližnjih izloga.

Nakon ovog slijede tri bombaška napada u 2013. koji su opisani u tekstu i jedan ovogodišnji koji smo također, već spomenuli.

Zaključujemo s ovim današnjim. U srijedu 31.kolovoza 2016. na zagrebačkom Glavnom kolodvoru u kojem je ozlijeđena starija ženska osoba.

Što su o eksplozijama govorili političari i stručnjaci za sigurnost?

Milanović je 2013. komentirao kako moramo biti svjesni da apsolutne sigurnosti nema, ali da će Zagreb ostati sigurn grad. Nemile događaje komentirao je i gradonačelnik Milan Bandić i pritom se i osramotio.

“U Zagrebu nema terorizma. Eksplozije su djelo luđaka, patologa“, kazao je tada Bandić. U nastavku je rekao i da se ovakve stvari u drugim zemljama događaju svakodnevno te da je Zagreb siguran grad. Dodao je i kako se samo budale ne boje, a normalno je da u ozbiljnog i razumnog čovjeka uđe bojazan i strah.

U priču su se, logično, uključili i stručnjaci za sigurnost pa je tako Pavle Kalinić rekao da je na MUP-u i obavještajnoj zajednici da brinu o našoj sigurnosti, te ih kritizirao.

“Slabo poznaju arapske jezike, ali i slabo surađuju s tamošnjim obavještajnim službama”, zaključio je Kalinić

Možemo zaključiti da Zagreb ipak je siguran grad jer su ovakve stravične situacije ipak rijetkost. Učestalije su ipak lažne dojave o bombama u državnim institucijama, a meni je najčešće kazneni sud. Oni su u četiri mjeseca zaprimli čak tri dojave o bombi, srećom sve su bile lažne i nitko nije bio u opasnosti.

>>> OZLIJEĐENA JE ŽENA: Eksplozija bombe uzburkala Zagreb (FOTO)

>>> BLIZU GLAVNOG KOLODVORA ODJEKNULA EKSPLOZIJA: Jedna osoba je ozlijeđena


Komentari