JE LI OVO IMALO HUMANO?!? Poštar na motoru za vrijeme mećave, evo što se dalje dogodilo… (FOTO)

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Neki će reći svaka čast poštarima što ostavljaju i zadnje atome snage kako bi nam isporučili pošiljke, ali treba se zapitati je li ovo uistinu potrebno.

Gotovo pa nevjerojatan prizor zatekli smo u centru Zagreba usred snježne mećave, prije dva dana po neočišćenom kolniku i nogostupu, fotografiran je djelatnik Pošte kako vozi dostavu na motociklu. Ovo vjerojatno ne bi čudilo nikoga da je vani iole normalno vrijeme, pa čak i kiša, ali u uvjetima u kojima se svi boje izaći na ulice, na nogama, a kamoli u vozilima, ova vožnja se čini malo suludom.

Neki će reći svaka čast poštarima što ostavljaju i zadnje atome snage kako bi nam isporučili pošiljke, ali treba se zapitati je li ovo uistinu potrebno. Shvaćamo da pošta mora stići na odredište u zadanom vremenu, no je li uistinu potrebno slati vozače na teren na najopasnijem mogućem vozilu za zimske uvijete, po snježnoj mećavi i neočišćenim cestama. Time poštari ozbiljno ugrožavaju svoj život jer je opasnost od proklizivanja i gubitka kontrole vozila velika i kod vozila na četiri kotača koja imaju zimsku opremu, a o motociklima da i ne pričamo. Nadalje, poštari time ugrožavaju i cestovni promet jer je preglednost i vidljivost na motorima u ovim uvjetima jako slaba, a uza sve vremenske uvjete poštari na motorima još moraju muku mučiti s održavanjem balansa na skliskim cestama. Stoga su više podložni izazivanju nesreća od bilo kojih sudionika prometa.

No, niti tu nije kraj ovoj priči. Poštari neki puta moraju motornim vozilom popeti se na pločnik, pa čak i voziti po njemu. Tako nešto inače je kažnjivo, ali u njihovu slučaju nije jer se ne zadržavaju dugo na nedozvoljenoj poziciji. No, uzevši u obzir vremenske uvijete koji vladaju ovih dana, poštar je ozbiljno ugrozio živote pješaka popevši se na također slabo očišćeni pločnik na kojem je mogao puno lakše izgubiti kontrolu. Isto tako valja uzeti u obzir kako su pločnici suženi za cca. pola metra ako ne više, zbog snježnih nanosa uz rubove, pa nema baš previše manevarskog prostora ni za dva pješake, a kamoli za motoriste i pješake.

Iz Hrvatske pošte imaju objašnjenje

Problematičnu situaciju komentiralo je i glasnogovorništvo Pošte, a odgovore koje su ponudili kao objašnjenje zašto šalju poštare po ovakvim uvjetima da ugrožavaju svoj život i promet, ponudili su konkretan, ali pomalo bešćutan odgovor.

“Na vozilu su postavljene gume koje su adekvatne za vožnju po zimskim uvjetima. Kao što je vidljivo na fotografijama, vozač se vozi po prometnicama, a zaustavlja se kako bi pošiljke ubacio u kovčežiće korisnika. Obzirom na prometnicu, vozilo ne zaustavlja na cesti, a na nogostupu pazi da ostane adekvatan prostor, a kako bi prolaznici neometano prolazili.

Vidljivo je i da poštar na sebi ima adekvatnu nepropusnu zimsku opremu. Obzirom da pri ovakvim vremenskim uvjetima svi prometuju opreznije, tako se i poštar vjerojatno kretao sporije no li da je prometovao po suhim vremenskim uvjetima, a što je onda možda i privuklo pažnju prolaznika. Hrvatska pošta pazi na to da djelatnici na terenu imaju adekvatnu opremu (od obuće i odjeće pa do opreme vozila) prilagođenu zimskim uvjetima.

Hrvatska pošta dostavlja pošiljke i logističko je poduzeće, tako da radi po svim vremenskim uvjetima. Naravno, vanredne vremenske neprilike na to mogu utjecati te naši radnici uvijek imaju upute kako se ponašati i djelovati u kojoj prilici. Općenito se poštari izuzetno dobro snalaze i poznaju terene na kojima rade, tako da su za vrijeme zimskih uvjeta diljem Hrvatske, nerijetko jedini ili među rijetkima koji dolaze do korisnika na nepristupačnim područjima”, pojasnili su iz Pošte.

Ponavljamo opet, svjesni smo kako pošiljke moraju stići na svoja odredišta, ali zašto onda ne bi poslali barem vozilo na četiri kotača s grijanjem jer voziti motor u sred snježne mećave, na -10 stupnjeva, nije baš najugodniji osjećaj.

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Photo: Marko Lukunic/PIXSELL


Komentari