Je li Bajakić zapravo Tomaševićev gazda? Moćniku iz sjene prijatelj je Pupovac, posudio mu novac, idu u novi projekt

Foto: PIXSELL

Danima se već priča o Zagrebačkom holdingu i krizi u kojoj su se našli. Jedan od ključnih aktera koji se spominje u toj priči je Ratko Bajakić.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević stao je na njegovu stranu i smijenio dvojac iz Holdinga, dok je Bajakić ostao u Nadzornom odboru Holdinga. Smijenjeni dvojac tvrdi da je sukob u Holdingu izbio jer su Bajakić i njegova suradnica Suzana Brenko htjeli upravljati tvrtkom, pregovarali su o kreditima i čak utjecali na to da se donose nezakonite odluke, piše 24sata.

Bajakić je dosad u javnosti istupao isključivo kao investitor i financijski stručnjak. Prvi veći politički iskorak mu je suradnja s Možemo! koji ga je uzeo u svoj savjet. Prema tvrdnjama smijenjenog dvojca, Tomašević sluša Bajakića i uvjereni su da će mu se to obiti o glavu jer Bajakić gleda samo svoje interese.

Više sugovornika s kojima su pričali iz 24sata tvrde da Bajakić voli raditi iz pozadine, a povezan je i s barem 40 tvrtki. Kako tvrde, on je čovjek koji je ključan za sklapanje poslova.

‘Prava lisica’

“On je baš prava lisica. Htio se uključiti i napraviti nešto dobro za grad koji je uništen od Bandića. Oni su trebali nekog stručnog, a on je htio napraviti iskorak. Motivi su mu dobri, ali on je takav da uvijek gleda i na sebe. Ono što mogu reći je da ne izigrava dogovore. Nije on sasvim čist, ali sigurno nije onaj koji će iskoristiti priliku za nakrasti se”, rekao je jedan sugovornik.

Nadalje, Bajakićeva sestra, javna bilježnica, prvi put je dobila posao od Holdinga. Ovjerila je Skupštinu na kojoj je izabrano novo vodstvo i Grad joj je platio to 2000 kuna. Rekli su da više neće raditi za Holding. A onda Bajakić nije javno deklarirao da je i vlasnik 0,48 posto obveznica Ingrine tvrtke Lanište, koja je vlasnik Arene i kojoj Zagrebački holding plaća u ime Grada i države zakup dvorane i operativne troškove. To je sve skupa oko 65 milijuna kuna godišnje. Vuković i Samodol su ustvrdili da se plaća previše i tu je, tvrde njihovi sugovornici, razlog prekida suradnje.

Prijatelj s Pupovcem

Odvjetnički ured Mladena Markoča, koji je prijatelj, partner i suinvestitor s Bajakićem u drugim projektima, poslao je upozorenje za neplaćanje u ime Ingre.

“Puklo je jer je pogrešku napravio Tomašević koji je imenovao Bajakića i Samodola, iako je bilo jasno da će zbog Samodola to pući”, pravda Bajakića sugovornik.

Zanimljiva crtica iz života Bajakića jest i da je u prijateljskim odnosima s Miloradom Pupovcem, kojemu je s još dvojicom posudio 60.000 eura prije dvije godine.

Kad je Pupovac osnovao Tesla banku, koja je sad propala, Bajakić je bio na čelu nadzornog odbora. Sugovornici kažu da imaju novi projekt. Fond u koji bi uložila i Srbija i Hrvatska, a pomagao bi srpskoj manjini. Vodio bi ga Bajakić.

Na imenovanju njega u nadzorni odbor i člana uprave otkriveno je to provela javna bilježnica koja mu je sestra. Iz Grada su se pravdali da su je angažirali jer je osoba od povjerenja. Vuković i Samodol tvrde da Bajakić iz sjene želi upravljati Holdingom. Ljudi bliski njima rekli su medijima da je iza Tomaševića upravo Bajakićev privatni interes.

lako je u nadzornom odboru Holdinga, nije javno objavio tu informaciju i tako deklarirao potencijalni sukob interesa.

Komentari