‘Javni prijevoz je sporiji, nova sljemenska žičara nije sagrađena, a inzistira se na novim javnim garažama u centru’

FOTO: Zelena akcija

Prosvjednim performansom ispred zagrebačke Gradske uprave aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije i Prava na grad u četvrtak su se usprotivili planu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića za izgradnju dodatnih javnih garaža u gradskom središtu.

Aktivist s maskom Milana Bandića želio je prikazati “Bandićevu politiku privlačenja automobila u ionako zakrčeni centar grada”.

“Bandić se prema prometnoj politici u Zagrebu ponaša kao dijete koje se igra sa svojim prijateljima pa je tako jednom od njih, Tomislavu Horvatinčiću, zbog ulaza u garažu prepustio dio pješačke zone u Varšavskoj ulici. Umjesto da se smanji prometno zagušenje u centru i da se promet prilagodi korisnicima javnog prijevoza, pješacima, osobama s invaliditetom i biciklistima, gradonačelnik ponovno želi graditi garaže od kojih će profitirati pojedinci, a koje će u centar dovesti nove automobile”, izjavio je Bernard Ivčić iz Zelene akcije.

Performans su organizirali povodom aktualnog Europskog tjedna mobilnosti i prošlotjedne odluke koju je Bandić ‘progurao’ kroz zagrebačku Gradsku skupštinu, a koja otvara vrata izgradnji garaža u centru.

Prošli tjedan je na Bandićevu inicijativu Gradska skupština Grada Zagreba usvojila Zaključak o izradi prometne studije kojom će odrediti lokacije novih javnih garaža u centru grada.

Pri tome se neće poštivati zona zabrane izgradnje novih javnih garaža koja je u Generalni urbanistički plan (GUP) uvrštena “radi ograničenja motornog prometa u središtu grada” kako je to u važećem GUP-u i obrazloženo, napomenuli su iz Zelene akcije.

Upozorili su i kako je javni prijevoz sporiji, nova sljemenska žičara nije sagrađena, a Bandić “tvrdoglavo inzistira na novim javnim garažama u centru” pa je na sjednici Gradske skupštine prošli tjedan praktički već najavio gradnju garaže ispod Hrvatskog narodnog kazališta iz čega je jasno koji će biti zaključak te prometne studije.

“Centar Zagreba ima 11 javnih garaža i nove nisu potrebne. Potreban je kvalitetniji javni prijevoz i bolja biciklistička infrastruktura, a javne garaže treba locirati na obodu centra grada. Bandićevoj naručenoj studiji, koja gura garaže u zagrebačko središte, usprotivit ćemo se u javnoj raspravi i prilikom rasprave u Skupštini te u takvim izmjenama GUP-a”, najavio je Ivčić.

U Zelenoj akciji smatraju kako je prihvatljivo osigurati parkirna mjesta za stanovnike Donjeg grada, ako je moguće i gradnjom malih garaža.

Poručuju i kako je licemjerno da Grad Zagreb u okviru obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti deklarativno zagovara održive prometne politike, dok u isto vrijeme pokušava realizirati upravo suprotno.

Europski tjedan mobilnosti obilježava se svake godine od 16. do 22. rujna kako bi se ukazalo na potrebe razvoja alternativa korištenju automobila, poput javnog prijevoza, biciklističkog prometa te pješačenja.


Komentari