JAVNI APEL GRADONAČELNIKU: Traže uvođenja klupa za dojenje

Obilježava se Svjetski tjedan dojenja.

Sukladno tome, ali i potrebi za promjenama, HSLS je za srijedu 3. kolovoza najavio konferenciju za novinare pod nazivom “Gradonačelniče, gdje su klupe za dojenje?”, s ciljem da na taj način pozovu gradonačelnika Milana Bandića da im objasni zašto Zagreb nema klupe za dojenje i zašto slične mjere nisu provedene za promoviranje dojenja.

Konferencija će se održati kod Zdenca života, na Trgu maršala Tita ispred HNK-a, s početkom u 10 sati, prenosi.

HSLS je u svome službenom priopćenju napisao da je od velike važnosti pokrenuti nekoliko akcija kako bi majke svoje dijete dojile bilo kada i bilo gdje.

Ovo stoji u njihovom priopćenju

“Dojenje je jedna od najljepših i najvažnijih funkcija koje žena ostvaruje nakon rođenja djeteta. Majka se za čin dojenja treba pripremiti prije samog poroda ali treba imati puno znanja, strpljenja i potpore, da bi uspješno dojila. Grad Zagreb je donio niz mjera koje promoviraju dojenje a obuhvaćene su Programom promicanja i unaprjeđenja dojenja u zajednici za razdoblje 2015.-2017., usvojenog na sjednici Gradske skupštine u veljači 2015. godine. Program podržavamo ali želimo istaknuti da neke mjere nisu provedene. Zagrebački HSLS javno podržava dojenje u javnosti s obzirom na važnost dojenja za rast i razvoj djece. Smatramo da je potrebno napraviti snažniji iskorak i pokrenuti nekoliko akcija kako bi majke dojile svoju djecu bilo kada i bilo gdje. Gradskoj upravi i gradonačelniku Milanu Bandiću predlažemo: Motivirajte poslodavca na potporu i podršku majkama koje su se s porodiljnog na posao vratile nakon 6 mjeseci,
U Program promicanja i unaprjeđenja dojenja u zajednici za razdoblje 2015. – 2017. uključite poslovnu zajednicu, Povećajte ukupan broj savjetovališta za dojenje, Otvorite web stranicu i aplikaciju za pametne telefone o svim značajkama dojenja, najčešćim pitanjima, savjetima ali i točnim lokacijama s mogućnošću dojenja i previjanja djeteta (trgovački centri, dućani, hoteli, restorani, javne institucije, dječja igrališta i parkovi), Na svim centralnim dječjim igralištima u 17 gradskih četvrti postavite klupe za dojenje s ergonomskim dodatkom za previjanje djeteta, u centralnoj Gradskoj ljekarni na Trgu Josipa bana Jelačića postavite klupu za previjanje djeteta s osnovnim besplatnim sredstvima za previjanje, u sve akcije vezane uz dojenje u zajednici kroz partnerski odnos uključite učenike/ice medicinskih škola, škola za primalje te studente/ice Medicinskog fakulteta, uvedite nagradu „Dojenje je zakon“ kojom će te jednom godišnje npr. u danima Svjetskog tjedna dojenja, nagraditi trgovački centar, trgovinu, poduzeće, instituciju i dr. koja ima najbolje uređeni prostor namijenjen dojenju i previjanju djeteta, sa svih 570 dječjih igrališta na javnim površinama Grada Zagreba odmah uklonite pepeljare za cigarete i pretvorite ih u oaze oslobođene od pušenja, duhanskog dima i opušaka. U vrijeme kada se Hrvatska bori sa sve manjim brojem rođene djece, omogućavanje dojenja i dojenja u javnosti je jedan od malih koraka koji poboljšavaju kvalitetu života roditelja.”

>>>UN PODRŽAO ‘BRELFIES’: Trebaju li majke objavljivati slike dojenja? (FOTO)

>>>DOJENJE U JAVNOSTI? ‘Ako je dopušteno dojenje, onda možemo obavljati nuždu i seksati se’

Komentari