‘JAVLJAJU SE IZ NORVEŠKE’ Ravnateljica Dječjeg doma otkriva koliko ljudi želi posvojiti napuštenog dječačića

Photo: Ilustracija/Sanjin Strukic/PIXSELL

Dječačić ostavljen na kućnom pragu obitelji koja živi na Žitnjaku bit će smješten u Dječji dom u Nazorovoj ili u Caritasov dom. Odluku centra za socijalnu skrb i nesvakidašnji čin roditelja za RTL je komentirala Jasna Ćurković Kelava, ravnateljica Dječjeg doma Zagreb.

”Na svu sreću ovog dječačića možemo zvati nahoče jer zapravo ne znamo tko su mu roditelji i na svu sreću ovakvih slučajeva je jako malo. U mojoj 20 godina i više dugoj karijeri je bilo samo desetak djece koja su bila nahočad i koja su završila u Domu u Nazorovoj”, rekla je Ćurković Kelava i dodala da je broj ovakvo zbrinute djece zaista malen.

Objasnila je i kako bi najbolje bilo da se maleni odmah smjesti u udomiteljsku obitelj, pošto je to najbolje rješenje za dobnu skupinu kojoj pripada dječačić.

“No kako je situacija s udomiteljstvom pogotovo u Gradu Zagrebu poprilično loša i mali je broj udomitelja koji bi preuzeli vrlo zahtjevnu brigu o ovako malom djetetu, pretpostavljam da ćemo dobiti ili mi u Nazorovoj ili Caritasov dom da se dijete smjesti kod nas”, pojasnila je Kelava.

Nažalost ovako malene djece u njihovom domu, kazala je, ima previše. Trenutačno skrbe o 75 djece dobne skupine nula do sedam godina.

”Moram reći da 15 djece imamo preko punog našeg kapaciteta i veliki je broj hitnih smještaja, odnosno izdvajanja djece iz kriznih situacija. Prošli tjedan smo tako dobili četvero djece koja su došla hitnim smještajem”, otkriva.

Ako netko želi posvojiti ovog dječačića, treba se javiti Centru za socijalnu skrb.

”Vjerojatno će se čekati sva procedura da se utvrdi tko su roditelji i koje su okolnosti i nakon toga će se u centru donositi odluke. Već postoji jako veliki interes za posvajanje dječačića tako da smo mi kao dom koji još nismo ni dobili zahtjev za smještaj djeteta, dobili niz zamolbi od potencijalnih usvajatelja i udomitelja. Nažalost nismo adresa kojoj se trebaju obraćati. Imali smo čak i jedan zahtjev iz Norveške”, zaključila je ravnateljica Dječjeg doma Zagreb.

 

Komentari