Javio nam se Kalinić, zaziva povratak Ureda za hitne situacije! ‘Potresi dodatno oštećuju ionako krte cijevi’

Foto: PIXSELL

Trešnjevčane je u ranim jutarnjim satima iznenadio prizor koji su vidjeli. Naime, oko 6 sati ujutro izbila je velika poplava zbog puknuća vodovodne cijevi. Pod vodom su bile mnoge ulice, a najveća je šteta na Selskoj, Grobničkoj, Crikveničkoj, Hreljinskoj i Veprinačkoj ulici.

Mještanima tog područja voda je ušla u garaže, dvorišta i podrume zbog čega je nastao pravi kaos. Tek će se doznati kolika je prava šteta.

Prije dolaska gradonačelnika Tomislava Tomaševića i nove garniture u gradu, među prvima koji bi se pojavio na mjestu događaja je bivši pročelnik Ureda za upravljanje hitnim situacijama Pavle Kalinić. Osim što je bio šef tog Ureda, Kalinić je i koautor rada ‘Upravljanje vodom u Gradu Zagrebu’.

On se za Zagreb.info javio iz Zadra i prokomentirao ovu poplavu koja se dogodila u gradu te nam otkrio što bi on napravio da je i dalje na istoj poziciji u Gradu.

“Ured za upravljanje hitnim situacijama je trebao tu intervenirati, Vodovod i odvodnja su tu da  sve to saniraju, vatrogasci su naravno tu da ispumpaju vodu, a Ured je tu da to sve iskoordinira. Plus u to sve treba uključiti i Crveni križ jer imaju više isušivača, da se to što prije isuši. Uvijek 10 do 12 centimetara ostane nakon što su vatrogasci bili, ovo drugo morate izbaciti pa onda morate isušiti i tu vlagu”, rekao nam je Kalinić.

Kako kaže, u ovoj bi situaciji Ured za upravljanje hitnim situacijama bio iznimno koristan.

“Tvrdim da treba postojati Ured za upravljanje hitnim situacijama, ne samo u Zagrebu, nego u Splitu, Osijeku, Rijeci”, objasnio je Kalinić.

Pitali smo ga i je li se ovakva situacija mogla predvidjeti i spriječiti.

“Teško. Tu imate dotrajalost materijala, Zagreb je doživio onaj veliki potres, pa i oni koji su bili na Baniji. Treba se pratiti koliko su cijevi stare i od kojeg su materijala. Normalno da imate oštećenja jer su cijevi krte, kod pomicanja tla može doći do pucanja”, pojasnio nam je Kalinić.

Komentari