‘Na Jarunu nema pomora riba, radi se o uobičajenoj pojavi nakon poribljavanja jezera’

Nakon prošlotjednog poribljavanja jezera Jarun došlo je do uobičajene pojave ugibanja manjeg broja riba, priopćili su iz Upravljanja sportskim objektima.

FOTO: Lana Korenčić / Zakaj volim Zagreb

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

U četvrtak 03. svibnja obavljeno je poribljavanje jezera Jarun, koje se odrađuje svakog proljeća i jeseni, a tom je prilikom u jezero pušteno tri tone različitih vrsta ribe nakon čega se dogodila uobičajena pojava ugibanja manjeg broj riba što su određeni mediji krivo interpretirali i nazvali pomorom ribe. Naime, to je normalna pojava kod poribljavanja gdje je bitno da broj uginulih jedinki riba ne prijeđe određeni postotak njihove unesene količine.

Do unosa tih vrsta u jezero, one se uzgajaju u ribnjaku gdje postoje određeni uvjeti temperature vode i uvjeti okoliša u kojima su se ribe razvijale. Od ribnjaka do jezera ribe se prevoze u tankovima gdje se nalaze u malom prostoru što je za njih svojevrstan stresk, a unosom u jezero  ribe prolaze kroz dodatni stres promjene okoline i postoji određeno vrijeme njihove prilagodbe. Tijekom tog razdoblja, neke od njih uspiju se dobro prilagoditi i prežive u novoj okolini, dok druge, slabije i manje prilagodljive, nažalost ugibaju što se dogodilo i ovaj put.

Jezero Jarun pripada ribolovnoj zoni i području za ribolov rijeke Save pa se iz tog razloga i radi održavanje ravnoteže među ribljim zajednicama i unutar ekosustava jezera te se jezero poribljuje određenim količinama i vrstama riba, različitog uzrasta. Te vrste su: bijeli amur, sivi glavaš, bijeli glavaš, pastrvski grgeč, smuđ a propisane su Ribolovno gospodarskom osnovom i Godišnjim planom poribljavanja.


Komentari