Jarunski most, gradnja i opremanje vrtića: Evo na koje će projekte Grad trošiti novac u ovoj godini

CROPIX( Ilustracija

Aktualna zagrebačka vlast zadala si je velik zadatak u 2022. godini. Održavanje Jadranskog mosta u vrijednosti od 60 milijuna kuna, gradnja i opremanje vrtića i u Sesvetama (45 milijuna) i Klari (40 milijuna kuna), cjelovita obnova Umjetničkog paviljona u iznosu od 47 milijuna kuna, izgradnja i opremanje bazena u Španskom u vrijednosti od 100 milijuna kuna, gradnja prve faze Branimirove ulice u Sesvetama od Zagrebačke ceste do Brestovačke ulice u iznosu od 40 milijuna kuna i gradnja i opremanje OŠ Horvati na Knežiji od 65 milijuna kuna, najvrjedniji su projekti Grada Zagreba ove godine, piše Tportal.

Prije nekoliko dana, Plan nabave za 2022. potpisao je gradonačelnik Tomislav Tomašević. Valja spomenuti i još neke milijunske projekte među kojima se ističe izrada glavnog i izvedbenog projekta mosta Jarun. Navedeni projekt koštat će 15 milijuna kuna, a u slučaju dodatnih studija još 300 tisuća kuna. Za taj je projekt još davne 2007. Jure Radić dobio prvu nagradu i od tada pa sve do prošle godine, sve je stajalo na mjestu.

“Vodili smo se mišlju da taj most ne smije biti greda preko Save, nego most za razglednicu”, izjavio je Radić te godine.

Plan je da most spaja Horvaćansku cestu i Jadransku aveniju, a u konačnici je cilj povezati Ilicu s avenijom i rasteretiti zapadni dio grada. S obzirom da se cijena gradnje mosta prije nekoliko godina procjenjivala na oko 300 milijuna kuna, može se samo nagađati za koliko bi milijuna taj iznos bio povećan u 2022. zbog cijena građevinskog materijala. Plan Grada je financiranje gradnje iz Europskih fondova, no do toga ćemo se morati još malo strpjeti.

U planu je i održavanje Mosta Podsused što se procjenjuje na 16 milijuna kuna, izvanredno održavanje treće faze Mosta slobode u vrijednosti od 25 milijuna kuna. Grad planira i manju obnovu niza škola i vrtića kao i izradu idejnog rješenja za pješačko-biciklističke staze od Ivanje Reke do Vrapča i ulaganje u gradnju.  Grad planira i opremiti te izgraditi školsku sportsku dvoranu u Odri za 25 milijuna kuna, vrtić u Ivanjoj Reci za 22 milijuna kuna te konstruktivnu obnovu Stare gradske vijećnice za 16 milijuna kuna. Godina je tek počela, a što će se od navedenog ostvariti, ostaje nam za vidjeti. Jedno je sigurno, pred Tomaševićem i suradnicima je veliki zadatak.

Komentari