Jandroković: Sabor će vjerojatno zasjedati u staroj zgradi Ine u Šubićevoj

Screenshot

Predsjednik Hrvatskog sabora, Gordan Jandroković najavio je da će Sabor, oštećen u nedjeljnom potresu, vjerojatno, umjesto u prvotno planiranoj zagrebačkoj Gradskoj skupštini – zasjedati u staroj zgradi Ine u Šubićevoj koja za Hrvatsku ima povijesno značenje.

Sjednica Sabora najvjerojatnije će se održati u staroj Ininoj zgradi, s obzirom da su različite procjene statičara o sigurnosti zgrade gdje je nalazi Gradska skupština, rekao je Jandroković nakon sjednice Nacionalnog stožera civilne zaštite, prenosi tportal.

Zgrada Gradske skupštine nalazi se u neposrednoj blizini saborske zgrade i  spada u red starijih.

U podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici Sabor je 8. listopada 1991., dan nakon što su zrakoplovi JNA raketirali Banske dvore, a zastupnici se morali izmjestiti zbog sigurnosti, donio povijesnu odluku o razdruživanju svih odnosa s Jugoslavijom, piše tportal.

Predsjednik Sabora nije mogao precizirati koliko bi mogla trajati obnova potresom oštećene saborske zgrade, to jest, kada bi se u nju zastupnici mogli vratiti.

“Ne možemo u ovom trenutku reći, statičari različito daju ocjene o tome koliko su zgrade sigurne i stabilne, mi idemo za tim da maksimalno smanjim rizik i idemo u prostore koji su nam sigurni za normalan rad”, rekao je.

Objasnio je i kako za zastupnike neće vrijediti odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta ili stalnog boravišta, donijeta u sklopu borbe protiv širenja epidemije koronavirusa.

Zbog obveza koje imaju u Saboru, zastupnici i zastupnice putovat će iz grada u grad, iz županije u županiju – to su službene obveze pa se na njih ne odnosi odluka o prebivalištu, kazao je Jandroković.


Komentari