Jandroković povodom obljetnice: ‘Sabor je pokrovitelj Bleiburga i tako treba i ostati’

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković povodom obilježavanja 75. obljetnice Bleiburške tragedije, uz izaslanstvo predsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda, položio je vijenac u ime Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske kod Središnjeg križa na groblju Mirogoj, prenosi N1.

Vijenac je položio i Počasni bleiburški vod, a molitvu za žrtve Bleiburške tragedije i križnih putova predvodio je vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj mons. Jure Bogdan, dok je Islamsku molitvu – dova za žrtve Bleiburške tragedije islamske vjeroispovijesti, predvodio imam Zagrebačke džamije Mersad efendija Kreštić.

Jandroković je nakon komemoracije rekao da su se okupili kako bi iskazali poštovanje prema ljudima koji su ubijani bez suđenja – protivno međunarodnim konvencijama.

“Žrtve su to zločina iz osvete, zbog ideologije su stradali poraženi vojnici, no i civil, maloljetnici. To je zločin o kojem moramo govoriti kako bi mlađe generacije znale što se događalo u Drugom svjetskom ratu i poraću. To je bio zločin komunističkog jugoslavenskog režima, 45 godina bila je strogo čuvana tajna što najbolje govori o tome da je počinitelje grizla savjest, bojali su se istine, žrtve su se bojale govoriti.

Danas živimo hrvatsku slobodu i dužni smo se prisjetiti ljudi i pokloniti se žrtvama te osuditi zločin komunističkog totalitarnog režima”.

Jandroković je pritom rekao da će u ponedjeljak nakon rasprave u Saboru glasovati o odluci o raspuštanju Sabora, a predsjednik će odrediti datum izbora te očekuju da će u idućih nekoliko dana obavijestiti kada će to biti.

Na pitanje treba li odustati od komemoracije na Bleiburgu, što smatra Zoran Milanović, Jandroković odogovara da će Sabor pokrovitelj Bleiburga i tako treba i ostati.

“Komemoriramo žrtvu, radi se o ljudima ubijenim bez suda, njihova su tijela bacana u jame, postoji obavezna moderne Hrvatske da se sjeća tih trenutaka i da osudi režim koji je to počinio. Obljetnica se održava na bleiburškom polju, no važno je obilježiti i druga mjesta poput Macelja ili Teznog, puno je masovnih grobnica po Hrvatskoj. Kao središnja manifestacija odabran je Bleiburg i to je u redu, no važno je reći da se moramo držati pravila i odbacujemo one koji bi obljetnicu željeli iskoristiti za političke svrhe i relativizaciju ustaškog režima”.

Kampanju HDZ-a nije želio pretjerano komentirati, rekavši tek da će biti afirmativna i pozitivna.


Komentari