JAKUŠEVEČKI SMRAD 56 tisuća građana GČ Novi Zagrebi-istok trebalo bi biti oslobođeno plaćanja odvoza otpada?!

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Mirela Mikić Muha, vijećnica u bivšem sazivu Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb – Istok pozvala je gradonačelnika Tomislava Tomaševića da se prisjeti predizbornog obećanja i da Grad preuzme obaveze plaćanja cijene usluge prikupljanja komunalnog otpada za sva Mjesne odbore te gradske četvrti.

Gradska skupština Grada Zagreba i Gradska uprava ne bi smjeli zanemariti činjenicu da je situacija s kakvoćom zraka i uvjetima življenja u Gradskoj četvrti lošija nego ikada, uglavnom zbog nezatvaranja kompostane, nezatvaranja postojeće drobilice građevinskog otpada u krugu Odlagališta, dovlačenju novih drobilica, i daljem držanju otvorenih gnojnica. Kao što sam rekla, u samo 8 godina, novih milijun i pol tona smeća. Pa do kada- pita se Mirela Mikić Muha, a prenosi Večernji.

Predlaže da se oko 56.000 stanovnika koliko broji Novi Zagreb istok, oslobodi plaćanja odvoza smeća do konačnog zatvaranja smetlišta te izmještanja drobilica, kompostane i gnojišta.

Podsjetimo, Tomašević je kao oporbeni zastupnik u Gradskoj skupštini uoči rasprave o Planu gospodarenja otpadom govorio Zagreb nikada nije trebao pristati na smještaj Centra za gospodarenje otpadom unutar svojih granica, jer u Zagrebačkoj županiji ima još uvijek više nenaseljenog prostora.

FOTO: Ranko Suvar / CROPIX

Dva mjesna odbora, dvije cijene

Grad Zagreb, svi mi, do sada smo solidarno plaćali odvoz smeća za građane Hrelića, Jakuševca i Mičevca. To je doslovno smiješno. Ulica u kojoj i ja živim, Ulica Sv. Mateja granica je dva naselja, Hrelića i Dugava. Sarajevska je granica Jakuševca i Dugava, Jakuševca i Travnog, Jakuševca i Utrina, Jakuševca i Zapruđa. Nevjerojatno je da ljudi koji žive u istim ulicama, s lijeve i desne strane, i žive u istim uvjetima, nemaju istu cijenu iste usluge. Ovi desni ne plaćaju odvoz smeća, lijevi plaćaju. Prirez je svima isti. Gradska četvrt je ista. Smrad je isti. Koja to gradska vlast ima obraza ustvrditi da je na tih nekoliko metara širine ceste, drugačiji zrak koji netko udiše i drugačiji uvjeti života i kakvoća življenja”, pita se Mirela Mikić Muha.

Upravo zato predala je prijedlog za iduću sjednicu novoj vlasti na čelu s Možemo! u GČ Novi Zagreb – Istok.

Šef GČ Tonko Bogovac (Možemo) upoznat je s njenim prijedlogom i kazao je kako će se naći na dnevnom redu iduće sjednice, krajem veljače.

“Zahtijevati da Grad isplaćuje naknadu za narušenu kvalitetu život za čitavu četvrt kao što čini za Jakuševac i kvartove neposrednoj blizini smetlišta nije realno, no ukidanje naknade za odvoz smeća bila bi simbolična i korisna gesta gradske uprave prema stanovnicima GČ Novi Zagreb istok”, zaključila je Mikić Muha za Večernji.

Novi šef GČ Novi Zagreb istok najavljuje velike promjene za Jakuševec, prugu u Sarajevskoj, izgradnju vrtića i škola

Komentari