JAKUŠEVČANI IDU U STRASBOURG: Europski sud za ljudska prava odlučivat će o planini smeća

wiki

Je li stanovnicima Jakuševca napokon prekipjelo?

Obitelj Turković iz Jakuševca odlučila se sama boriti s Gradom, gradonačelnikom i planinom smeća ispred kuće. Oni su se, naime, obratili Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Njihova je kuća na manje od 350 metara od odlagališta. 

Stasbourgškom sudu su se obratili jer zbog nesnosnog smrada više ne mogu normalno živjeti. Nadaju se i očekuju, zapravo, da će netko ubrzo rješiti njihov problem.

Odvjetnica Lidija Horvat pojašnjava kako činjenica da je Sud uopće uzeo u obzir njihovu tužbu, daje nadu da bi ona mogla imati povoljan ishod za jakuševačku obitelj.

“Ta presuda bi mogla otvoriti put i za naknadu i za osiguranje odnosno zaštitu onih koji tamo žive. Ali ja mislim da ona može poslužiti svim onima koji imaju sličnu situaciju u zemlji, jer takvih odlagališta ima više i pozvati se na tu presudu europskog suda u zaštiti svojih ljudskih prava”, rekla je Horvat.

Naposljetku, ako Jakuševčani imaju sreće, moglo bi doći i do zatvaranja odlagališta. 

Gospođa Dragica i njeni susjedi okruženi smradom žive već 51 godinu. “Smeta nas jako ovo što imaju drobilice, to vam je prašina, strašno, po kućama i vani po autima”, kaže ona.

Bole me pluća kad prolazim pored tog mjesta, a u pravilu ne znam, možda bi trebali graditi fontane, a možda bi trebali napraviti neko bolje smetlište”, kaže Borna s Jakuševca.

Zagrebački gradonačelnik, koji je prije 15 godina javno obećao da će se spaliti na Jakuševcu ako ga za četiri godine ne uspije sanirati, nije bio raspoložen za komentare, a stanje na Jakuševcu nije ništa bolje.

Na tužbu obitelji Turković iz Ministarstva zaštite okoliša, također nema komentara, a Vlada ima tri mjeseca da se očituje, piše Dnevnik.hr

>>> UPRAVNI SUD SRUŠIO DOZVOLU ZA JAKUŠEVEC: Odlagalište ne udovoljava zakonskim uvjetima!

Zašto samo Turkovići?

Ipak, iako je odlično da se netko napokon pokrenuo i usudio, zašto je nešto poduzela jedna, jedina obitelj iz Jakuševca? U čemu je problem sa stanovnicima ovog zagrebačkog naselja?

Jesu li im mizerne naknade zaista “začepile usta”? Nekima jesu, koliko znamo. Saznali smo i kako nema sloge jer bi svatko nešto treće i svatko gleda svoje interese, iako, ako se nas pita, zdravlje bi trebalo biti najveći od njih.

Ima onih koji se boje, ali ima i onih koji su u potpunosti nezainteresirani, pa zatvaraju, ne jedno, već oba oka na ono što im se događa ispred kućnog praga.

Vijeme je da se Jakuševčani ujedine ako žele kakvu, takvu budućnost. 

>>> NA JAKUŠEVCU JE SVE GORE, STANOVNICI SE GUŠE: ‘Smrad se uvukao u kuću, ne možemo van, obolijevamo…’

>>> BANDIĆEVA OBEĆANJA JAKUŠEVČANIMA: ‘Spalit ću se na Jakuševcu ako ga za 4 godine ne saniram’


Komentari