‘JA SVOJU ŽENU NE DAM VREĐATI’ Sjećanje na legendarnog glumca: ‘Ak si hoću popiti gemišt, to je moja privatna stvar’

Foto: Screenshot/Youtube

Danas se prisjećamo hrvatskog glumca, protagonista najpoznatijeg hrvatskog filma “Tko pjeva zlo ne misli”. Franjo Majetić, javnosti najpoznatiji po svojoj ulozi Franje Šafraneka u filmskoj adaptaciji knjige “Dnevnik malog Perice”, preminuo je na današnji dan, 29. studenog 1991. u Varaždinu.

Rođeni Zagrepčanin, svoju je mladost i odrastanje u rodnom gradu kasnije u životu slikovito opisivao. O tome i svojem angažmanu u najpoznatijoj roli detaljno je govorio za zagrebački Studio 1985.

“Ja sam, praktično, prohodal u teatru. Moja je mama bila garderobijerka u zagrebačkom Malom kazalištu. A stanovali smo u “istarskim barakama”, tu na Trešnjevki. U početku je teatar bio u Tuškancu, tamo gdje je danas kino Sloboda,” rekao je tad na intervjuu.

U vrijeme kad je “otkriven”, Majetić je u Varaždinu igrao stari kajkavski repertoar. “Jednoga smo dana gostovali u Krapini, i gledao me Drago Bahun, Golikov asistent. Krešo mu je rekao da bi trebao glumca koji je kajkavac, vedar i furt u nekakvom švungu.” Iako je imao konkurenciju u zagrebačkoj “Komediji”, izgleda da je Majetić ipak bio rođen da igra lik imenjaka Šafraneka.

S Krešom Golikom na audiciji je krenuo improvizirati i oduševljavati kolege. “Budući da je Krešo maher, a i ja sam sto puta nastupal u svakakvim skečevima, mi smo počeli tak igrati da su se svi oko nas kesili ko luđaci,” prisjetio se Majetić. Nakon što ga je Golik proslavio, karijera je krenula uzlaznom putanjom i Majerić će kasnije zaigrati u više tv serija i filmova, od kojih valja istaknuti njegovu glumu u seriji “Gruntovčani”.

Ljudi i danas često ponavljaju mnoge od kultnih izjava i replika njegovog lika Šafraneka, koji ne bi bio zapamćen da nije Majerićeve izvanredne glume.

Komentari