Izvlačili milijune iz tvrtke koja zapošljava osobe s invaliditetom, liječene ovisnike i bivše zatvorenike

Foto: Screenshot

Zagrebačka gradska ustanova koja zapošljava osobe s invaliditetom URIHO, bila je čak četiri godine pod istragom policije zbog sumnji u milijunske malverzacije, piše Telegram.hr.

Izvidi su trajali od 2012. do 2016. godine. Razlog su bile anonimne prijave protiv ravnatelja URIHO-a Josipa Držaića. Njima se ukazivalo na odljev oko 100 milijuna kuna iz te tvrtke koja primarno zapošljava osobe s invaliditetom, liječene ovisnike i bivše zatvorenike, prema raznim podizvođačima.

Isplata preko podizvođača

Umjesto da unosne poslove naplaćuje URIHO, tvrtka je, prema prijavama, angažirala podizvođače i njima isplaćivala više od 90 posto iznosa. Izgleda da je do toga došlo zbog ozbiljne rupe u ondašnjem Zakonu o javnoj nabavi, a upravo nakon ove afere taj zakon je izmijenjen.

Prijašnji Zakon o javnoj nabavi omogućavao je URIHO-u da, kao ustanova koja zapošljava osobe s invaliditetom, dobije posao po uvjetima na koje se nitko kasnije nije mogao žaliti, tzv. rezervirani ugovori za tvrtke koje zapošljavanju preko 51 posto osoba s invaliditetom i potrebitih.

Bez prava na žalbu

Oni bi poslove dobivali izravno, a u slučaju URIHO-a radilo se o ugovorima za proizvodnju čizama ili odijela. S obzirom da je u pitanju rezervirani ugovor, drugi ponuditelji naknadno nisu imali pravo žalbe, što je potvrdila i Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave.

U prijavama je bilo problematizirano to što je URIHO za tako dobivene poslove godinama angažirao podizvođače i njima plaćao preko 90 posto iznosa iz ugovora. Te tvrtke nisu zapošljavale osobe s invaliditetom.

Zviždač Vlatko Klarić

Još prije deset godina na čitavu je situaciju upozoravao zviždač Vlatko Klarić, nekadašnji pravnik iz URIHO-a. Kada je shvatio da se novac neosnovano odljeva prema podizvođačima poslao je više anonimnih prijava svim tijelima progona. Na kraju je i javno istupio, te je zbog toga otpušten iz URIHO-a. Prošli tjedan Ustavni sud srušio je presude kojima mu je otkaz potvrđen. Imao je, kaže Ustavni sud, pravo iznositi sumnje u kriminalne radnje.

Procurile informacije

Policiji je posao otežala činjenica da su im informacije o pokretanju istraživanja u URIHO-u procurile iz sustava za svega dva dana. USKOK će naknadno zaključiti da je ravnatelj URIHO-a Josip Držaić nedugo nakon otvaranja slučaja doznao tko će biti pozvan na ispitivanje u policiju, te su svi ti ljudi navodno pripremljeni za davanje iskaza. Detalji o tome nalaze se u USKOK-ovoj optužnici kojom je zbog trgovine tajnim informacijama optužena nekolicina policajaca, te poduzetnici koji su, kako se sumnja, bili dio grupe koju je predvodio Vlado Rajić.

Kako Telegram neslužbeno doznaje da je anonimne prijave kojima se ukazivalo na sumnjive podugovore u URIHO-u, USKOK proslijedio zagrebačkim tužiteljima. Oni su odgovorili kako nisu utvrdili elemente bilo kojeg kaznenog djela.

Sud protiv medija

Josip Držaić je ispitan na sudu kao svjedok u postupcima za klevetu protiv medija koji su pisali o prijavama. Jedan od tih novinara bio je i Ivan Pandžić koji je u svojim tekstovima i iskazima na sudu citirao i bitnu odredbu Zakona o javnoj nabavi koja je tu bila prekršena.

Naime, u prijavama o kojima je pisao navodilo se da je prema Zakonu ponuditelj dio dužan obavijestiti naručitelja ako prepušta posao podizvođaču. URIHO to nije činio, a kada ih je novinar, istražujući slučaj, izričito pitao jesu li prepuštali poslove podizvođačima, Držaićeva uprava to mu je zanijekala. Ugovori koje je dobio od zviždača dokazivali su drugačije.

Raspitivao se Pandžić i kod direktora tvrtki koje su URIHO-u davale poslove, je li ih Držaić obavijestio o prepuštanju posla podizvođačima. Iz Hrvatskih šuma za koje je URIHO radio dio radne opreme potvrdili su mu da takvu informaciju nisu imali.

Koliko je novca otišlo iz URIHO-a?

Istovremeno, iz ugovora koje je novinar dobio na uvid proizlazilo je da je od posla s Hrvatskim šumama vrijednog 8,5 milijuna kuna URIHO sedam milijuna kuna prepustio drugoj tvrtki.

Zatim je od 3,5 milijuna kuna dobivenih ugovorom sa Zagrebačkim holdingom 1,7 milijuna kuna prepušteno podizvođaču. Među podizvođačima su, utvrđeno je na sudu, bile tvrtke Siscia, V&V, Jelen professional, Donum-pro…

Ova afera tijekom cijele 2012. ozbiljno je potresala gradsku ustanovu URIHO i njezinog ravnatelja Držaića, kao jednog od najbližih suradnika ondašnjeg gradonačelnika Milana Bandića, te policiju čijih je više pripadnika u listopadu te godine uhićeno zbog odavanja tajnih podataka. Te godine i zviždač Klarić dobio je otkaz, piše Telegram.hr.

Komentari