Izvlačenje novca: Trojica suoptuženika bivšeg Bandićeva tjelohranitelja sporazumno osuđeni nakon priznanja

Photo: Boris Scitar/PIXSELL

Nakon priznanja nedjela i nagodbe s tužiteljstvom na uvjetne kazne osuđena su trojica suoptuženika Roberta Ljutića, suradnika i bivšeg tjelohranitelja zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, za kojega sumnjaju da se okoristio trgovanjem utjecajem i zlouporabama u gospodarskom poslovanju.

Stijepo Zorić uvjetno je osuđen na šest mjeseci, uz rok kušnje od godinu dana, Željko Marković na uvjetnu kaznu od 10 mjeseci, a u zatvor neće ići ako u naredne tri godine ne ponovi nedjelo te Goran Pribetić, također na 10 mjeseci, ali uz rok kušnje od pet godina.

Za Ljutića i preostalih četvero optuženika sjednica optužnog vijeća na kojoj sud Uskokovu optužnicu može potvrditi, odbaciti ili vratiti na doradu nastavit će se 4. listopada.

Kada je u travnju Uskok podigao optužnicu protiv Ljutića i ostalih izvijestio je da okrivljene tereti da su nizom nezakonitosti pribavili nepripadnu imovinsku korist od najmanje 440.000 kuna, dok je udruga Zajednica folklornog amaterizma Grada Zagreba (ZAFAZ) oštećena za najmanje 53.200 kuna.

Uskok tvrdi da je Ljutić zaradu podijelio s drugooptuženom Sanjom Bančević Medenica s kojom je novac izvlačio od ožujka 2013. do kraja siječnja 2016.

Ljutić je u to vrijeme bio na nekoliko dužnosti u gradonačelnikovu uredu, ali i, po tvrdnjama tužiteljstva, stvarni voditelj tvrtke za organizaciju kulturnih manifestacija u kojoj je Bančević Medenica bila direktorica. Istovremeno udrugu ZAFAZ, čiji je novac zapravo korišten za poslovanje Ljutićeve tvrtke, vodio je optuženi Drago Topolovac.

Kao predsjednik ZAFAZ-a Topolovac je, prema optužnici, “neosnovano nalagao plaćanja u korist navedenog trgovačkog društva”, dok je Bančević Medenica ZAFAZ-u ispostavljala fakture za usluge koje stvarno nisu obavljane.

“Osim toga, udruga ZAFAZ vršila je i plaćanja troškova navedenog trgovačkog društva nastalih iz poslovnog odnosa s drugim subjektom“, sukladno fiktivnim računima koje je kao odgovorna osoba ispostavljao Zorić.

Dodaju i da su Ljutić i njegova suradnica fiktivnim poslovima koje su dogovorili, među ostalim i s Markovićem te Pribetićem „u svoju korist izvlačili novac iz trgovačkog društva” u kojemu je Ljutić stvarni voditelj poslovanja, a Bančević Medenica direktorica.


Komentari