NAPETO U GRADSKOJ SKUPŠTINI: SDP-ovci i HNS-ov Tomislav Stojak napustili izvanrednu sjednicu (VIDEO)

FOTO: Facebook / Zagrebancija.com - Leonarda Lujić

U srijedu 31. kolovoza održana je izvanredna 44. sjednica Gradske skupštine s osam točaka, od kojih se većinski dio odnosi na socijalne mjere.

Sjednicu smo pratili uživo na Jabuka Tv. Većinski dio izvanredne 44. sjednice odnosi se na socijalne mjere, dodjelu novčane pomoći za majke odgajateljice te drugi prijedlozi. Oporbeni političari ovo su nazvali populizmom.

Dnevni red izvanredne sjednice Gradske skupštine usvojen je većinom glasova. Nakon toga, SDP-ovci i HNS-ov Tomislav Stojak napustili su sjednicu.

SDP-ovci su već i na sjednicama radnih tijela komentirali da je ova sjednica sazvana u svrhu predizborne političke kampanje gradonačelnika Milana Bandića i HDZ-a, a ne za dobrobit građana, što su ponovili i na današnjoj sjednici.
“Molim vas, povucite ove tečke s dnevnog reda jer su točke protuzakonite. Ovo je u svrhu vaše predizborne kampanje i mi u tome nećemo sudjelovati”, izjasnio se Davor Bernardić.

Na njega se nadovezao i HNS-ov Tomislav Stojak.

Tomislav Stojak: ‘Zašto sam napustio današnju sjednicu?’

“Povucite ove točke s dnevnog reda, raspravimo njima za mjesec dana jer ako ih i usvojite svojom većinom, ja u tome neću sudjelovati”, oštro je komentirao Stojak.

Na svome Facebook profilu objavio je video u kojem objašnjava zašto je napustio sjednicu. Kaže da je ovo najgora razina politikanstva jer Bandić uzima novce građanima i građankama Grada Zagreba da bi dao svojima. Poziva ljude da daju glas onima kojima je stalo do Grada Zagreba i njegovim građanima i građankama, a ne onima koji zavlače ruke i ‘vaše i naše džepove’. Napustio je sjednicu nakon što Bandić nije htio uvažiti prijedlog njega i Davora Bernardića da se s dnevnog reda skinu ove točke.

Gradonačelnik ljutit zbog osuda i odlaska zastupnika

Bandića je to naljutilo, ali i rastužilo. Rekao je da on nije imalo privilegije biti rođen u Zagrebu, no da to ne smatra svojim hendikepom i da voli i poštuje svoj grad.

“Tko bi trebao određivati prioritete nego ja? Hoćete li mi uzeti ovlaste koje imam?”, kazao je gradonačelnik i dodao da je njegovo legitimno pravo predlagati Gradskoj skupštini, a od njih ovisi hoće li to uzeti na dnevni red.

“Manite se ćorava posla. Što je u interesu građana i što je moralno povrđuje gradonačelnik koji se potvrdio već 5 puta, koji je slušao svoje građane. Vi to tek trebate dokazati. Da je Vlada, najgora u povijesti Hrvatske od Oluje – a bile su dvije lijeve i četiri desne – napravila što je trebala, ja ovo danas ne bi predlagao. Hrvatska je na vlasti imala i jedne u druge, a ni jedni nisu radili u interesu naroda, nego samo za sebe i stranku”, zaključio je Bandić i dodao da pokušava otvoriti oči i napraviti što može. Naglasio je da je važan osjećaj za čovjeka, socijalnu pravdu i solidarnost, te da bi trebali pustiti stranačke sprege i izglasati ove točke. Spomenio je besplatne udžbenike u cijeloj zemlji, novac za najpotrebitije, oprost kamata za ljude sa najnižim primanjima. Nekoliko je puta postavio pitanje: “Kako možete biti protiv toga i zašto se to nije riješilo prije? Kako možete biti protiv Instituta majke odgajateljice kad Hrvatska umire? Kada stavimo glave skupa, ova će zemlja krenuti dalje. Hrvatsko zajedništvo – suština cijele poruke.”

Gradonačelnik je kazao HNS-ovom Tomislavu Stojaku i SDP-ovcima da je njihovo pravo da odu za sjednice, no neka se ispričaju za to što su rekli jer ovdje ništa nije bilo protuzakonito.

‘SDP je sabor napustio i kada su se donosile odluke o neovisnosti Hrvatske’

Aktualni sat je rekordnom brzinom završio u 44. minuti, nakon čega je slijedila pauza od 15 minuta. Nakon pauze, situaciju je komentirao i Andrija Mikulić, predsjednik Gradske skupštine.

Sramota za zastupnike SDP-a. Izvode šou iz sjednice u sjednicu, nije ih briga tko to plaća, a plaćaju građani i građanke Zagrebe. Napustili su sabor kad su se donosile odluke o neovisnosti Hrvatske. Može ih biti sram, a ovaj cirkus koji izvode nije im na čast. Vratimo se u zastupničke klupe, ovdje razgovarajmo i donosimo odluke. Ajmo jednom dić tu razinu demokracije, a ne da se ponašamo kao uvrijeđene frajle”, bio je oštar Mikulić.

Sandra Švaljek: ‘Građani bi trebali postati dioničari, a ne donatori’

Zastupnica Sandra Švaljek također smatra kako je riječ o populizmu i da ova izvanredna sjednica ide u svrhu predizborne kampanje, no zakamuflirana je socijalnim mjerama, za koje pak postoji puno nelogičnosti i nepravilnosti. Kaže da će, ako se ne slože s točkama dnevnog reda, ispasti nemoralni jer ne žele dobro građanima i građankama, a s druge će strane sudjelovati u populizmu.

“Preuzima se odgovornost da građani postanu prisilni donatori u predizbornoj kampanji. Građani bi trebali postati dioničari, a ne donatori“, komentirala je Švaljek.

Odlazak SDP-ovaca i HNS-ovog Tomislava Stojaka Švaljek smatra tihom koalicijom između njih i gradonačelnika Grada Zagreba. Bandić je kasnije nadodao da je razočaran današnjim danom i šokiran teorijama da je dogovorio odlazak sa sjednice sa SDP-ovim zastupnicima kako bi njegovi prijedlozi bili usvojeni.


Komentari