IZVANREDNA AKCIJA U SITNIM SATIMA: Zagrebački liječnici spasili tri života organima stradalog muškarca

Za takve zahvate plaćaju ogromne količine novca (Foto: Pixabay.com)

Izvanredna akcija sjajnih zagrebačkih liječnika.

Liječnici KB-a Merkur iz Zagreba u samo nekoliko sati spasili su čak tri života.. Na čelu dežurnog eksplantacijskog tima Merkura u subotu je bio doktor Pavo Kostopeč. Dežurstvo je krenulo mirno, no onda je u 20 sati tišinu bolničkog odjela prekinula zvonjava dežurnog telefona. To je značilo samo jedno – tu večer će biti posla. Članovi tima doznaju kako je u Zaboku jedan muškarac teško stradao u prometnoj nesreći i nije mu bilo spasa. Ali, obitelj stradalog željela je da njegovi organi spase nečiji život, piše Jutarnji.

Dobro poznata procedura

Ekipa iz Merkura obaviještena je kako u ponoć trebaju biti u OB Zabok, pacijent će biti na stolu i mogu početi s radom. I tako je krenula duga i iscrpljujuća noć.

“Krenuli smo oko 23 sata jer smo trebali neko vrijeme da stignemo do bolnice, kao i da se pripremimo za postupak. U Zaboku nas je dočekala domaća ekipa, a svi zajedno smo četiri sata radili na pripremi organa, njihovu vađenju i obradi. Nakon toga smo ih prevezli u Zagreb. Tamo je već bio spreman pacijent iz Šibenika, prvi na listi čekanja, kojem je oko 18 sati javljeno da krene prema bolnici – kazao je Pavo Kostopeč, voditelj dežurnog eksplantacijskog tima, za Jutarnji i nastavio kako je nakon toga njegov posao bio gotov, pa se vratio u dežurstvo.

Točno se zna tko je spašen od organa

Transplantaciju jetre, koja je obavljena u Merkuru, vodio je šef transplantacijskog tima dr. Branislav Kocman. Sve je prošlo u najboljem redu i pacijent se zasad dobro oporavlja. Bubrezi su odmah prevezeni na Pleso, odakle su avionski otišli dalje, gdje će ih transplantirati drugi liječniic i tako spasiti živote. Lijevi je već presađen pacijentu koji živi u nekoj od zemalja Europske unije, dok se za drugog tek čekaju podaci o tome kome je presađen. Moguće je da se taj organ presađuje upravo sada. U svakom slučaju, svaki organ se prati i točno se zna koji ga je pacijent i kada dobio, kao i kakvi su rezultati oporavka nakon operacije.

“Bubrezi mogu dulje čekati transplantaciju, pa idu u posebnu proceduru. S jetrom je situacija drugačija i ona se mora presaditi u puno kraćem roku. Pošto smo dio svjetske mreže, organe šaljemo i u druge zemlje, baš kao što i naša zemlja dobiva organe iz drugih država. Iako je ovo zapravo rutiniran proces, uvijek smo ponosni kad dobro obavimo posao. Velika je stvar kad se čovjeku spasi život i svi mi smo uvijek sretni i ponosni što smo mogli sudjelovati u procesu pomaganja nekome “, naglašava doktor Kostopeč.

Naša je zemlja već nekoliko godina u samom svjetskom vrhu po broju darivatelja organa. Lani je u Hrvatskoj došlo do porasta broja darivatelja organa od 13 posto, te je izvedeno 10 posto više transplantacija organa.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Priliku za novi život dobilo je 399 pacijenata s liste čekanja. Presađeno je 213 bubrega, 141 jetra, 37 srca i osam gušterača.[/box]


Komentari