IZVANREDAN USPJEH GRAFIČKOG FAKULTETA: Hrvatska inovacija osvojila glavnu nagradu na prestižnoj izložbi

Inovacija Grafičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dobila je glavnu nagradu Grand Prix na prestižnoj izložbi inovacija INNOVA 2016.

Izložba se protekla tri dana, od 17. do 19. studenog održavala u Bruxellesu. Riječ je o Nevidljivom označavanju u vizualnom i infracrvenom spektru na tekstilu s Ink jet tehnologijom čiji su autori prof.dr.sc Vilko Žiljak, prof.dr.sc. Ivana Stanimirović Žiljak, prof.dr.sc. Klaudio Pap i dr.sc. Jane Žiljak Vujić.

15110970_882134281922722_8805594809623667731_o

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Riječ je o velikom uspjehu za neku hrvatsku inovaciju u Bruxellesu, spomenimo da je posljednji put Grand Prixom hrvatska inovacija ondje nagrađena 1995. godine. [/box]

Još šest naših inovacija osvojilo nagrade

Na INNOVI je ove godine u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske, Hrvatske zajednice tehničke kulture, Sveučilišta u Zagrebu i uz potporu Hrvatske gospodarske komore predstavljeno još šest inovacija. Sve inovacije nagrađene su i sa značajnim nagradama – četiri zlata i dva srebra te Grand Prixom.

Zlatnu medalju dobile su inovacije Ruconbar prof.dr.sc. Stjepana Lakušića i dr.sc. Ive Haladina s Građevinskog fakulteta u Zagrebu, Samohodni vagon za prijevoz rasutog tereta nastao u suradnji Radionice željezničkih vozila Čakovec i Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, MBO-T stroj za bioreaktorsko kompostiranje Đure Horvata i tvrtke Tehnix i inovacija Grafičkog fakulteta. Samohodni vagon za rasuti teret nagrađen je posebnom nagradom – zlatom Svjetske organizacije za zaštitu intelektualnog vlasništva.

Srebrene medalje dobili su Uređaj za ispitivanje pokretnih dijelova namještaja Ivice Grbca, Gojka Nikolića i Marka Krajnovića sa Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i kremasti eko med Domagoja Bračića i tvrtke PIP.

Ove je godini na INNOVI predstavljeno više od 250 inovacija iz 15 zemalja, a nekom od nagrada nagrađeno je 30 posto inovacija koje je ocjenjivao stručni ocjenjivački sud u čijem je sastavu bilo stotinu sudaca iz cijelog svijeta.

Već tradicionalno, u Bruxellesu su i dodijeljena prestižna odličja Vitezova inovatorstva. Za izniman doprinos razvoju i promociji inovacija i inventivnog rada, Redom viteza ove je godine iz Hrvatske odlikovan prof.dr.sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu.


Komentari