Izricanje presude Mamiću: Ovo su mogući scenariji

FOTO: Facebook / Zdravko Mamić

Najbitnija utakmica danas se odigrava u Osijeku, a njezin ishod definitivno će utjecati na budućnost, kako hrvatskog nogometa tako i društva u cijelini.

Četvoricu okrivljenika Uskok tereti za izvlačenje oko 116 milijuna kuna iz toga kluba te nanošenje štete državnom proračunu od 12,2 miljuna kuna neobračunatog poreza i prireza.

Nakon nebulozne “najšokantnije” pressice koju je Zdravko Mamić održao u ponedjeljak, a na kojoj je mahao lažnom prepiskom bivšeg državnog odvjetnika Dinka Cvitana i v.d. ravnateljice Uskoka Tamare Laptoš, dotični je “zbrisao” u Međugorje “u potrazi za mirom”, kako je kazao novinarima, a izricanju presude neće prisustvovati.

Podsjetimo, Mamić je optužio u ponedjeljak bivšeg državnog odvjetnika Dinka Cvitana i Uskok za pritisak na sud kako bi donio osuđujuću presudu, a DORH je ove navode odbacio te je najavio istragu.

Međutim, neslužbeno se doznaje da su sučelja mobitela Cvitana i Laptoš pregledana te da ne odgovaraju onima na preslikama navodne prepiske u Mamićevom vlasništvu. Također, na preslikama navodnih SMS – ova nema brojeva telefona, datuma niti imena, a Večernji opaža kako je na jednoj od preslika čak i prezime ravnateljice USKOK-a krivo napisano, što će reći da radionica u kojoj su lažni SMS – ovi nastali nije najbolje obavila svoj posao.

Kako bilo, Zdravko Mamić je ovom histeričnom presicom pokazao da ga je ulovila panika uoči izricanja presude što potvrđuje i njegov iznenadni odlazak u Međugorje.

Spomenimo pritom da je Mamić nedavno dobio i državljanstvo BiH, pri čemu se lako može pomisliti da je ovaj odlazak u Hercegovinu unaprijed smišljen i isplaniran.

Ništa ne prepušta slučaju

Naime, ako Mamić danas bude osuđen na kaznu višu od 5 godina, sud će mu poslati obavijest, a ako bi se na nju oglušio, uslijedila bi tjeralica.Međutim, BiH neće ga izručiti, nego bi bio priveden tek u slučaju da pokuša prijeći granicu.

Ako izrečena kazna bude manja od 5 godina, Zdravko Mamić na slobodi bi čekao njezinu pravomoćnost. Ukoliko bude oslobođen, iz sudnice bi izašao kao slobodan čovjek.

Najveća kazna u ovom slučajui jest zatvor od 15 godina budući da ga se u postupku spominje u dvije točke optužnice, a za svako od tih djela propisana je kazna do 10 godina zatvora. Objedinjena, ne može prelaziti iznad 15 godina.

Iz svega navedenog lako se može zaključiti da Zdravko Mamić, koji iz Međugorja poručuje kako će se u Hrvatsku vratiti kad on to bude želio, ništa ne prepušta slučaju.

 


Komentari