Iznenadna smrt, iznenadni potezi! Bandić je pokopan na nepostojećim grobnim mjestima, sve je išlo protivno proceduri?

Photo: Davorin Visnjic/Pixsell

Odmah do mirogojskih arkada, na polje 112a, grobnim mjestima 18/1 i 18/2 pokopan je bivši gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić. No, kako javlja Telegram, ta grobna mjesta ne postoje na službenim publikacijama.

Polje 112a završava naime dvadesetak metara niže uz vanjski zid malih arkada dok se drugi dio polja 112a nalazi s druge strane grobnog puta. Na temelju toga postavlja se pitanje je li Bandić uopće pokopan po zakonskim propisima.

Naprasito je naime preminuo u nedjelju, 28. veljače ove godine, a radovi na iskopu i izradi njegove počeli su idući dan, u ponedjeljak te su završeni u srijedu kada je i održan sprovod.

Povijesna cjelina?

Stručnjaci za Telegram govore kako je ovakvim postupkom “devastiran Mirogoj koji je zaštićena kulturno – povijesna cjelina”, a uz to, Ministarstvo kulture nedavno je ovo groblje prijavilo i kao ugroženu baštinu.


Iz Telegrama su pratili i način dodjeljivanja navedenih grobnih mjesta jer na tom području postavljena su dva, a umjesto dosadašnje procedure, koja je išla od gradonačelnika koji bi trebao donijeti Zaključak o dodjeli grobnog mjesta na temelju kojeg bi uprava Gradskih groblja podnijela zahtjev za odobrenje radova Zavodu za kulturu koji bi to potom onda odobrio, čini se kako je sve išlo naopako.

Na dan Bandićeve smrti, u nedjelju, Zagrebački holding prvo navodno šalje dopis gradskom Zavodu za zaštitu spomenika kulture i prirode koji nazivaju “Zahtjev za zasnivanje grobnog mjesta”, a taj dan, pročelnik Zavoda, Stipe Tutiš, Gradskim grobljima odobrava zasnivanje grobnih mjesta na predloženoj lokaciji, a već idući dan kreću i radovi. Tek nakon toga, 1. ožujka, sastaje se Povjerenstvo koje privremenoj obnašateljici dužnosti gradonačelnice Zagreba, Jeleni Pavičić Vukičević šalje prijedlog za dodjelu grobnog mjesta, a temeljem zahtjeva Vesne Bandić. Isti dan Pavičić Vukičević donosi Zaključak o dodjeli grobnog mjesta na korištenje za ukop znamenite osobe.

O navedenim navodima upite smo proslijedili Gradskim grobljima, Zagrebačkom Holdingu te trenutnoj obnašateljici dužnosti gradonačelnice te ćemo njihove odgovore objaviti po dospjeću.

Komentari