Iznenađeni? U usporedbi s ostalim svjetskim metropolama, Zagrepčani među najsiromašnijima

FOTO: Ivan Klindić

Stanovnici Los Angelesa najviše si mogu priuštiti za prosječnu radničku plaću, dok se hrvatski glavni grad Zagreb nalazi na 69. mjestu među 77 metropola u godišnjoj analizi švicarske banke UBS.

Analitičari UBS svoju godišnju listu izrađuju na temelju cijena 128 proizvoda i usluga i uspoređuju ih s prosječnim plaćama 15 zanimanja u 77 svjetskih gradova.

Referentna točka je New York s indeksom 100.

Stanovnici Los Angelesa (indeks 123.9) mogu si tako priuštiti gotovo za četvrtinu više nego Njujorčani. Na drugom mjestu po paritetu kupovne moći u svijetu švicarsko je financijsko središte Zuerich (indeks 122.5), a slijede Miami, Ženeva i Luksemburg.

Ispred nas Ljubljana, Sofija, Bratislava, Bukurešt…

Zagreb je na 69. mjestu s indeksom 26.9 što otprilike znači da si stanovnici hrvatskog glavnog grada mogu priuštiti četvrtinu onoga što mogu Njujorčani.

Od glavnih gradova susjednih zemalja u istraživanju je sudjelovala jedino Ljubljana, koja je na 43. mjestu (indeks 49.3), ali su ispred Zagreba na toj listi i primjerice Prag, Budimpešta, Sofija, Bratislava i Bukurešt. Posljednja tri mjesta na listi zauzimaju Džakarta (19.2), Kairo (16.9) i Lagos (7.9).

Kada su u pitanju samo cijene, tablica izgleda nešto drugačije. Zuerich je najskuplji, dok se Zagreb se po tom kriteriju smjestio na 35. mjesto.

Cijene su najviše u Zuerichu (indeks 116.8), a slijede Ženeva, Oslo i Kopenhagen. New York je po tome peti u svijetu.

Najjeftinije je kupovati u Kairu (indeks 34.6), a u Zagrebu je indeks 74.5 i jedno je mjesto ispred bogatog Dubaija. Ljubljana je od Zagreba također jeftinija i nalazi se na 43. mjestu (indeks 69). I svi ranije spomenuti srednjoeuropski i istočnoerupski gradovi isto su jeftiniji u odnosu na zagrebačke cijene.

(Hina)


Komentari