Iznajmljivači i hotelijeri su imali velika očekivanja od predsjedanja u Zagrebu, no ostali su razočarani

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije nije se odrazilo na tržištu najma nekretnina u Zagrebu onako kako su mnogi očekivali, barem kad je riječ o atraktivnim stanovima u centru i širem centru grada, javlja portal Novac.hr.

“Očekivanja su bila velika i mnogi su nas građani zvali. Ostavljali su podatke i adrese, naglašavali da bi se u slučaju najma na pola godine iselili iz svojih stanova na top-lokacijama neko vrijeme, ali interesa nema. Pod dojmom moguće navale za stanovima u Zagrebu tijekom predsjedanja čak su neki vlasnici nedavno podigli cijene najma”, kaže Lana Mihaljinec Knežević, vlasnica agencije Zagreb West.

“Vlasnici stanova za dugoročni najam imali su očekivanja, ali se ništa značajno nije dogodilo, iznajmili smo samo dva stana u tu svrhu”, rekao je direktor agencije Opereta Boro Vujović.

Kako objašnjava Lana Mihaljinec Knežević, sva se administracija povezana s rotirajućim predsjedanjem vodi iz same Hrvatske, domaćim resursima, a gosti koji će dolaziti nisu stalni, nego će povremeno posjećivati razne sastanke, summite i slična događanja.

Tim je povodom rezervirano nekoliko apartmana za turizam u strogom središtu grada, ali također ništa značajno i ne na dulje vrijeme. Može ih se prebrojati na prste jedne ruke.

“Mi, zasad, u tom smislu nemamo zainteresiranih, očekivali smo, no ništa se nije dogodilo. Ne primjećujemo razlike u rezervacijama u odnosu na prijašnju godinu”, rekao je Igor Kordić, suosnivač tvrtke Irundo, vodeće kompanije za kratkoročni najam u Hrvatskoj, koja u centru Zagreba ima nekoliko stanova s apartmanima.

Nešto prije predsjedanja nekoliko je ministarstava tražilo u Zagrebu hotele s pet zvjezdica za povremeni smještaj gostiju. Neki su hoteli iz tog razloga nedavno prešli u višu kategoriju, kao Hiltonov hotel Double Tree koji ih sad ima pet.

U HUP-u Zagreb kažu kako najveći interes tijekom predsjedanja Hrvatske Vijećem EU bilježe u njihovim hotelima najviše kategorije, The Westin Zagreb te Sheraton Zagreb, koji imaju jako dobru popunjenost tijekom cijelog razdoblja, kao i njihovi ostali hoteli visoke kategorije – Panorama Zagreb i International.

“Hoteli imaju uigrane timove stručnjaka koji već niz godina ugošćuju brojne međunarodne konferencije i summite na najvišoj razini te su naši hoteli, restorani i kongresne dvorane spremni za nadolazeće događanje. Vezano uz prezentaciju gastronomske ponude Hrvatske, za delegate EU pripremit ćemo posebne jelovnike kojima ćemo dočarati raznolikost naše ponude”, kaže Sara Valentić iz Odjela marketinga HUP-a Zagreb.

Međutim, nije u svim hotelima više kategorije u Zagrebu ista situacija. “Još nemamo zainteresiranih gostiju povezanih s predsjedanjem Hrvatske Vijećem EU. Hoće li povremeno, nakratko, netko od njih kod nas odsjesti, moguće je, ali to sad ne vidimo”, rekao je Tomislav Kuliš, direktor hotela Palace koji ima kategoriju četiri zvjezdice i nalazi se na Zrinjevcu, u samom središtu hrvatske metropole.

Komentari