IZNAD ZAGREBA PROTUTNJALA VATRENA KUGLA: Izgledalo je kao letjelica u plamenu, možda je pala u Austriju

Foto: Pixabay/ilustracija

Na nebu iznad Zagreba je u petak navečer protutnjala vatrena kugla. Građanima isprva nije jasno je li u pitanju neka letjelica ili nešto drugo. Kasnije je stigla potvrda da je u pitanju meteor koji je pao negdje u sjevernom dijelu Hrvatske, moguće i na području Slovenije ili čak Austrije.

Astronom Korado Korlević iz zvjezdarnice Višnjan objasnio je za RTL kako je meteor u trenutku kada su ga građani uočili bio na visini od 50-ak kilometara tako da je prostor na koji je mogao pasti ogroman.

“Ne zna se ništa, imamo video koji su svi vidjeli, na njemu se vidi udarni val objekta koji iz svemira je uletio u atmosferu. Čini se kako je pao preblizu Slovenije i ono što smo vidjeli na videu vjerojatno je visina od 50 kilometara. Možda je pao i u Austriji”, rekao je Korlević.

Dodaje kako na meteor djeluju i visinski vjetrovi koji ga nose, pa se čeka i da se dobiju mjerenja vjetrova u tom trenutku, kako bi se moglo izračunati gdje je mogao pasti.

“Na 24 km visine, on se gasi i njega visinski vjetrovi nose, tako da se i to mora provjeriti. Zadnji put kad je viđen iznad Zagreba, pao je u Novom Mestu u Sloveniji”, opisao je Korlević.


Komentari