Izgubili ste u žurbi nešto u tramvaju ili busu? Evo gdje možda ‘spavaju’ vaše izgubljene stvari

FOTO: Zagrebački holding

Svakome se valjda bar jednom u životu dogodilo da u žurbi ili gužvi izgubi ili zaboravi neku stvar. Ključevi, mobitel ili nešto treće, a kad primijetite da ih nemate, već bude kasno. U današnjem, sve užurbanijem životu, sve se više stvari gubi i zaboravlja, posebice po ZET-ovim tramvajima i autobusima.

“Ima tu svega, od osobnih dokumenata, ključeva i novčanika pa do laptopa, vjenčanih prstena i slušnih aparata. Jedna je gospođa izgubila zubnu protezu u tramvaju. Žalila nam se da su je žuljali ‘zubi’ pa ih je stavila u džep. Gebis joj je ispao iz džepa i završio u našem Uredu”, kazala je referentica u Nalaznom uredu ZET-a.

Najlakše je kad se pronađu dokumenti ili liječnički nalazi jer je tada je jednostavno ući u trag vlasniku. No, u slučaju pronalaska drugih predmeta vlasnik mora opisati neke specifičnosti (boju, broj ključeva ili neki drugi detalj) kako bi se moglo utvrditi da su upravo oni vlasnici izgubljenih stvari. Svakog mjeseca putnici izgube 50-tak predmeta u ZET-ovim vozilima, a sve što se pronađe, dolazi u Nalazni ured na Remizi. No, otprilike tek trećinu građani dođu podići.

“Putnici nam se uglavnom obraćaju ako izgube neku vrijedniju stvar. Kišobrane, šalove ili rukavice rijetko tko traži. No, bez obzira na to mi sve predmete, osim hrane, čuvamo ovdje 48 sati, nakon čega ih predajemo Nalaznom uredu MUP-a, koji se nalazi u Heinzelovoj 98. Policija te stvari čuva godinu dana, a ako se ni do tada ne jave vlasnici, predmeti se prodaju na javnoj dražbi”, dodaje djelatnica Nalaznog ureda.

Korisni savjeti

Dok se vozite tramvajem ili autobusom, budite ljubazni prema suputnicima oko vas jer upravo su oni često zaslužni što je pronađen vaš izgubljeni predmet. Putnici kad pronađu neki predmet na podu tramvaja ili ispod sjedala, predaju ga vozaču koji nakon odvezenog kruga, izgubljene stvari predaje u Nalazni ured ZET-a. A djelatnici ovog Ureda susretjivo i spremno pomažu građanima da pronađu izgubljenje dragocjenosti. Zato evo i njihovog savjeta što učiniti ukoliko u vozilima ZET-a izgubite osobne stvari.

“Mogu doći u sjedište ZET-a na Remizi, Ozaljska 105, šalter 10, svakim radnim danom od 7.15 do 15 sati. Ili nas mogu u isto to vrijeme nazvati na telefon 01/3651 481. Informacije  o pronađenim stvarima svakodnevno mogu dobiti i slanjem e-maila”, objašnjava Suzana Severin, i dodaje kako je važno da građani reagiraju čim primijete da su izgubili neki predmet.

U njihovom pronalaženju olakšat će podaci o vozilima kojima ste putovali, vremenu i trasi putovanja. Dakle, ako kojim slučajem izgubite vrijedne stvari ili dokumente, prije nego što počnete paničariti ili se odlučite na izradu novih dokumenata, raspitajte se u Nalaznom uredu ZET-a jesu li vaše dragocjenosti završile upravo ovdje.


Komentari