IZDANO UPOZORENJE ZBOG GRMLJAVINSKOG NEVREMENA ‘Budite na oprezu zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom!’

Ilustracija (Foto: Boris Kovacev/CROPIX)

Državni hidrometeorološki zavod izdao je za danas i sutra, 27. i 28. svibnja žuto i narančasto upozorenje zbog opasnosti od grmljavinskog nevremena i jakih vjetrova.

Za danas, 27. svibnja izdano je žuto upozorenje na grmljavinsko nevrijeme za područje zagrebačke regije. Mogući su lokalno izraženiji pljuskovi i grmljavina, uglavnom na sjeveru. Vjerojatnost grmljavine veća je od 50 posto.

“Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom”, stoji u priopćenju DHMZ-a.

Karta žutog upozorenja (Foto: DHMZ)

I sutra nestabilno!

Žuto upozorenje na grmljavinsko nevrijeme izdano je za sutra, 28. svibnja za osječku, riječku i zagrebačku regiju, a na vjetar za riječku regiju, zapadnu obalu Istre, Kvarner i Kvarnerić te područje sjeverne Dalmacije. Za Velebitski kanal izdano je narančasto upozorenje na vjetar.

Lokalno su mogući izraženiji pljuskovi s grmljavinom. Vjerojatnost grmljavine 30-70 %. Također, moguća je mjestimice jaka bura. Najjači udari vjetra 35-44 čvorova (65-85 km/h).

Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom.

Karta žutog i narančastog upozorenja (Foto: DHMZ)

Budite na oprezu zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom. Mogući su lokalizirani prekidi u aktivnostima na otvorenom, stoji u upozorenju DHMZ-a.

“Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.”

Komentari