Izabrala ga velika većina fakulteta, ali ne i rektor, Jovanović neće biti dekan Filozofskog dok je Borasa

FOTO: Bruno Konjevic/ CROPIX

Fakultetsko vijeće Filozofskog fakulteta krajem veljače izabralo je, velikom većinom glasova, Nevena Jovanovića za mjesto dekana Filozofskog fakulteta, no rektor Sveučilišta u Zagrebu, Damir Boras, to imenovanje nije potvrdio, prenosi index.hr.

On je pak, na dnevni red sljedeće sjednice Senata koja će se održati u elektroničkom obliku 28. travnja na dnevni red stavio i Odluku o uskrati suglasnosti na prijedlog programa rada predloženika za dekana Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Nevena Jovanovića. Na takvu odluku odmah je reagirala dekanica Filozofskog fakulteta Vesna Vlahović Štetić te je uputila otvoreno pismo rektoru. U pismu je navela kako ga podsjeća kako je na prošloj sjednici Senata rekao kako će pročitati programe dvaju kandidata za dekane, Filozofskog i PMF-a, te s njima razgovarati.

“Kako niste niti mailom niti pisano kontaktirali ni mene ni prof. Jovanovića uputila sam Vam mail da Vam je naš kandidat za dekana na raspolaganju za pojašnjenje programa. Odgovor nikad nisam dobila”, napisala je.

“Sad je na dnevnom redu Odluka o uskrati suglasnosti, a kolega Jovanović koji je i sam član Senata neće na ovako organiziranoj sjednici imati priliku obratiti se Senatu, a uskratili ste mu priliku da Vama pojasni eventualne nejasnoće u program”, stoji u pismu koje podsjeća na formu sjednice na kojoj neće biti moguće raspravljati već će se primjedbe ili komentari moći tek uputiti pismeno.

Problem koji Boras može imati s Jovanovićem odnosi se na prosvjede protiv sklapanja ugovora između Filozofskog fakulteta i Katoličko-bogoslovnog 2016. godine za koji se zalagao tadašnji dekan Vlatko Prevšić, a aktivni protivnik bio je Jovanović. Tako je on u ovoj priči izgubio pravo glasa, a Prevšića će rektor Boras na ovoj sjednici predložiti za počasno zvanje professor aemeritusa.

Na ovu vijest reagirala je i Inicijativa za Filozofski, neformalna grupa koja okuplja tamošnje radnike i studente u borbi za zaštitu autonomije fakulteta. I oni napominju kako rektor Boras od 26. veljače nije ni Filozofskom fakultetu ni Jovanoviću ni pismeno ni usmeno dostavio ni primjedbe na program ni poziv za razgovor.

“Filozofskom fakultetu rektor Sveučilišta u Zagrebu ne dozvoljava da izabere dekana. On to ne dozvoljava isključivo Filozofskom fakultetu – isključivo njemu od 34 sastavnice sveučilišta”, stoji u njihovom priopćenju, a nastavili su ističući kako autonomija fakulteta na Sveučilištu u Zagrebu ne služi slobodnom mišljenju, slobodnom govoru, slobodnom istraživanju i učenju. “Ona služi tek slobodnom provođenju volje onoga tko nosi rektorsko žezlo. U takav se kraljevski sustav Filozofski fakultet ne uklapa, i zato mu je zabranjeno da slobodno bira. Drugim riječima, na Sveučilištu u Zagrebu, Filozofski fakultet ne smije biti filozofski. Ukoliko Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu ne smije biti filozofski i ako ne smije slobodno birati – onda je vrijeme da Filozofski s tog sveučilišta ode”, zaključili su.


Komentari