‘IZA NJEGA STOJI PRAVNIČKI UM’ Ljubo Pavasović Visković usporedio Zdravka Mamića i Ivu Sanadera

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Nakon što ih je “cinkao” te optužio za korupciju Zdravko Mamić, u srijedu je policija uhitila trojicu osječkih sudaca, Darka Krušlina, Zvonka Vekića Antu Kvesića, a uz suce je uhićen i osječki poduzetnik Drago Tadić.

Ispitani su svi osim Vekića, a on je u USKOK dovezen jutros nešto prije osam sati, javlja N1. Danas bi trebalo biti poznato i hoće li i zbog kojih razloga osumnjičenicima biti određen istražni zatvor. Krušlinovo ispitivanje trajalo je oko dva i pol sata, nakon čega je progovorio njegov odvjetnik Ljubo Pavasović Visković.

Na pitanje o Mamićevim optužbama s USB sticka rekao je kako je USKOK od kad im je stigao taj USB ispitao niz svjedoka te da misli da su neke od Mamićevih navoda demantirali.

“I . Podsjećam da su u ovoj zemlji samo Sanader i Mamić osuđeni u visokoprofilnim spisima. I Krušlin je doživio da u lisicama završi na USKOK-u zbog jedne, moram mu odati priznanje, vrlo spretne manipulacije Zdravka Mamića koji je očito dobro vođen. Mislim da iza cijele priče stoji nekakav pravnički um koji ga vodi kroz sve ovo skupa i koji ima za cilj da se na Ustavnom sudu ukine ta presuda. Međutim, ipak sam uvjeren da na kraju balade suca Krušlina neće uspjeti dovesti u vezu s nekakvim koruptivnim djelom”, rekao je Pavasović Visković za N1.


Podsjetimo, osječki suci su uhićeni zbog optužbi Zdravka Mamića da im je dao mito u novcu, putovanjima, cipelama ili odjeći kako bi ga oslobodili optužbi za izvlačenje novca iz Dinama, zbog čega je u konačnici pravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, a očekuju ga i novi postupci.

Zbog druženja s Mamićem kojemu su sudili Državno sudbeno vijeće ranije je pokrenulo postupak protiv Vekića i Krušlina za koje je predsjednik osječkog Županijskog suda zatražio trajno razrješenje sudačke dužnosti.

Mamić je u listopadu Uskoku dostavio USB stick s optužbama na račun sudaca, a 16. ožujka je, dan nakon što mu je Vrhovni sud potvrdio prvostupanjsku presudu te kaznu od šest i pol godina zatvora, na konferenciji za novinare u Mostaru za korupciju i primanje mita optužio predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu, osječke suce Vekića i Krušlina, dok je predsjednika suda Zvonka Vrbana nazvao “kriminalcem, koji će koji će kad tad biti smijenjen”.

Ustvrdio je kako ga je sudac Vekić reketario i tražio da ga postavi za predsjednika suda u Osijeku te da mu je isplatio oko 500 tisuća eura, koje je trebao podijeliti s Krušlinom i Antom Kvesićem, za što, kako tvrdi, ima dokaze.

Svoje tvrdnje odbjegli Mamić ponovio je i na ispitivanju koje je putem međunarodne pravne pomoći sredinom svibnja održano u Livnu.

Krušlinov odvjetnik Ljubo Pavasović Visković ponovio je nakon sinoćnjeg višesatnog ispitivanja njegova branjenika u Uskoku da je Krušlin Mamića osudio vrlo strogo. Rekao je kako smatra da iza cijele priče stoji pravnički um koji Mamića vodi kroz sve s ciljem da se na Ustavnom sudu ukine presuda za izvlačenje novca iz Dinama.

Odbjegli Mamić izjavio je u razgovoru za Dnevnik Nove TV da bi mu država zbog ovog slučaja trebala dati oprosnicu, ali i da se nikada neće vratiti u Hrvatsku te da će u BiH zatražiti politički azil.

Komentari