Iz Zagrebačkog Pridea ljutito poručili: ‘E-građani postali novi alat Vlade HDZ-a za diskriminaciju građanki i građana’

hr.wikipedia.org

“Ministarstvo uprave jučer je još jednom, po već tko zna koji put, svjesno odlučilo stvarati kategorije građanki i građana višeg i nižeg reda. Ministar Ivan Malenica pohvalio se kako je uvedena „usluga e-prijava vjenčanja kojom je omogućena prijava sklapanja braka bez odlaska u matični ured, u sustavu e-građani“. E-prijava međutim nije dostupna osobama koje žele sklopiti životno partnerstvo osoba istoga spola. Time je gejevima i lezbijkama još jednom uskraćena javna usluga na koju po Ustavu i zakonima imaju i moraju imati pravo pod istim uvjetima i na isti način kao i bračni partneri”, poručili su iz Zagreb Pridea. 

“Podsjećamo ministra Malenicu da zakon nedvosmisleno navodi kako je „Životno partnerstvo zajednica obiteljskog života dviju osoba istog spola“ (čl. 2). Također, u nizu članaka hrvatski Sabor jasno je objasnio da životnim partnerima moraju biti dostupne javne usluge pod jednakim uvjetima i na isti način kao i bračnim. Na primjer: „Životni partneri imaju jednaka postupovna prava i status u svim sudskim i upravnim postupcima kao i bračni drugovi (čl 37); ili „Životno partnerstvo ima ista prava i obveze kao i bračna zajednica u pogledu bilo koje zakonom ili podzakonskim propisom propisane obveze, prava ili povlastice…“ (čl. 60). Sabor je tako odlučio kako bi, kako stoji u zakonu, osigurao „jamstvo zabrane nepovoljnijeg postupanja“ prema životnim partnerima u odnosu na bračne”, napisali su oni u svom priopćenju. 

Novom uslugom na e-građanima Ministarstvo uprave prekršilo je tu zabranu i odlučilo životne partnere staviti u nepovoljniji položaj.

“Boji li se ministar Malenica da bi u nedjelju HDZ izgubio poneki glas da je usluga e-vjenčanja uvedena i za životne partnere ili je ovdje ipak riječ u sustavnom ignoriranju i zatiranju LGBTIQ prava u Hrvatskoj? To treba pitati njega.

Zagreb Pride zna da ovo nije slučajan previd, već obrazac ponašanja vlade Andreja Plenkovića u posljednje četiri godine. Naime, gotovo svi zakoni ili amandmani iz područja obiteljskog života i prava bračnih partnera koji je ta vlada predložila, a njena većina usvojila namjerno su ostali neusklađeni sa Zakonom o životnom partnerstvu: novi porezni zakoni i pripadajući podzakonski akti; Zakon o pravima hrvatskih branitelja, Zakon o socijalnoj skrbi, Zakon o udomiteljstvu”, dovršili su. 

Komentari