Iz Zagreb Pridea poručili: U Hrvatskoj 64 posto LGBTIQ osoba doživljava nasilje

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Ovogodišnji Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije, interfobije i transfobije (eng.I DAHOBIT), jedan od najvažnijih dana za prava LGBTIQ osoba koji se obilježava pod zajedničkim sloganom globalnog LGBTIQ pokreta – “Prekini tišinu!”. Slogan “Prekini tišinu!” poruka je LGBTIQ zajednici, a ujedno i krik upomoć vlastima i društvu, jer krajnje je vrijeme da nasilje protiv LGBTIQ osoba postane nedopustivo i kažnjivo, priopćio je Zagreb Pride.

Jučer je Vijeće Europe, na čelu s Glavnom tajnicom Marijom Pejčinović Burić, poručilo kako europske države moraju učiniti više kako bi pomogle izazovima s kojima se susreću mlade LGBTIQ osobe, posebno u vrijeme krize, piše dnevno.hr.

Rezultati posljednjeg istraživanja Zagreb Pridea o iskustvu diskriminacije, zločina iz mržnje i nasilja prema LGBTIQ osobama u Hrvatskoj potvrđuju da su tim osobama uskraćena temeljna prava, točnije pravo na siguran život i kretanje. Ovakva situacija u hrvatskom društvu nije samo posljedica aktivnog djelovanja desno-klerikalnih organizacija i njihove kampanje širenja predrasuda i mržnje protiv LGBTIQ osoba, već i diskriminatorne politike Vlade RH, neprimjene postojećih zakona te sporog i neučinkovitog pravosuđa.

Sve to pridonosi, navodi se u priopćenju, stvaranju atmosfere mržnje i netrpeljivosti posljednjih nekoliko godina. Zagreb Pride već godinama upozorava sve razine vlasti na nedovoljnu zaštitu ljudskih prava u Hrvatskoj, a sada smatraju da je krajnje vrijeme da i cjelokupna javnost prepozna da je nasilje prema LGBTIQ osobama  značajan i urgentan društveni problem.

Iz Zagreb Pridea pozivaju Predsjednika Republike Zorana Milanovića, premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Hrvatskog sabora, Gordana Jandrokovića da povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije, interfobije i transfobije promisle o svojoj odgovornosti za društveni položaj LGBTIQ osoba te o tome što mogu napraviti da se situacija popravi.

“Smatramo ključnim da se kod svakog oblika nasilja protiv LGBTIQ osoba, uključujući i govor mržnje najoštrije i nedvosmisleno osude napadi na LGBTIQ osobe. Važno je da se to nasilje imenuje homofobijom i transfobijom kako bi se dala jasna poruka javnosti da su to u našem društvu nedopustive i kažnjive pojave. I konačno, ovom prilikom želimo poslati poruku LGBTIQ zajednici i  ohrabriti je na prijavljivanje svakog zlostavljanja. Svako dobacivanje, uznemiravanje ili fizičko nasilje upućeno vam na osnovi spolne orijentacije i/ili rodnog identiteta, i/ili rodnog izražavanja i/ili spolnih karakteristika, predstavlja zločin iz mržnje te je kažnjivo”, istaknuli su u Zagreb Prideu.

U priopćenju nadalje navode kako potiču svakoga tko je doživio ili doživjela diskriminaciju i/ili nasilje da isto prijavi Rozom megafonu na hitni broj telefona 091 784 6278 koji je dostupan od 0-24. Prijava nasilja ili drugog oblika diskriminacije može biti i anonimna na www.rozimegafon.org, a Zagreb Pride može pružiti i pravnu i psihološku podršku.

I na kraju šalju poruku cijeloj LGBTIQ zajednici: “Niste same i sami. Zagreb Pride solidarno stoji sa svima koji su doživjele_i nasilje i diskriminaciju – javite nam se i prekinimo šutnju zajedno!”


Komentari