Iz Ureda za upravljanje hitnom situacijama tvrde da su spremni na moguće potrese u Zagrebu

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Nastavno na mali potres koji je prije dva dana pogodio Zagreb, iz Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama osvrnuli su se na opasnosti od sličnog scenarija, ali i na opasnost od  koronavirusa, javlja Radio Sljeme.

“Nesreće koje uključuju opasne tvari središte su Vanjskog plana zaštite i spašavanja u Industrijskoj zoni Žitnjak kojeg je izradio Ured za upravljanje u hitnim situacijama. Njime su uključena i postrojenja HEP-Proizvodnje, JANAF-a i INA-e”, govori pročelnik Ureda Pavle Kalinić

Posebno su obrađeni kratkoročni žurni postupci i mjere koje se trebaju poduzeti odmah te postupci i mjere koje se provode kasnije u periodu do potpune sanacije. U Planu se nalaze i karte zona i smjerova evakuacije stanovništva u slučaju nesreće.

Prošle je godine u našem gradu bila 17 091 intervencija operativnih snaga civilne zaštite, objašnjava Kalinić.

“Ukupno je odrađena 3 971 vatrogasnih intervencija. Povećan je broj zabilježen 13. i 14. svibnja za vrijeme olujnog nevremena. Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba prošle je godine imao 13 018 intervencija. Hrvatska gorska služba spašavanja – Zagreb u ovom je peroidu imala 102 intervencije na području Medvednice i grada”, kaže Kalinić.

Nakon zadnjeg potresa koji je zatresao Zagreb, postavlja se pitanje spremnosti za takve situacije. “Zagreb ima više od 750 ljudi obučenih za izvlačenje iz ruševina“, rekao je Kalinić.

Kalinić se osvrnuo i na potencijalnu opasnost od koronavirusa. “U kontaktu smo s Ministarstvom zdravstva,Nastavnim zavodom za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” i Klinikom za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” vezano za praćenje širenja koronavirusa na našem području”, zaključuje.


Komentari