Iz MUP- upozoravaju da pirotehnička sredstva nisu igračke, kazne od 1000 kn pa nadalje

Pixabay

Ovogodišnjom akciju “Mir i dobro” upozorava se na opasnosti od nepropisane uporabe pirotehnike, a najavili su je predstavnici MUP-a. Oni poručuju da pirotehnička sredstva nisu igračke i apeliraju na roditelje da ne kupuju pirotehnička sredstva djeci i ne daju im da ih koriste sami i bez nadzora. Akcija će trajati od 15. prosinca do 8. siječnja.

Voditelj Službe za javni red Franjo Podhraški naglasio je kako je tijekom prošlogodišnje akcije, osim šesnaest tjelesnih ozljeda, bilo zabilježeno propucavanje sedam objekata, od čega jedna obiteljska kuća i šest vozila, prenosi Jutarnji.

Bilo je oduzeto 74 komada raznog oružja, 5472 komada streljiva raznog kalibra, kilogram eksploziva, tri komada raznih eksplozivnih sredstava te 721 razno pirotehničko sredstvo.

O opasnostima od nestručne i nepropisne uporabe pirotehničkih sredstava govorio je Tomislav Vukoja iz Protueksplozijske službe, a Darko Tot iz Ministarstva znanosti i obrazovanja najavio je da će ravnatelji osnovnih i srednjih škola idućeg tjedna, pred božićne blagdane, organizirati edukaciju djece u korištenju pirotehnike.

Upozoreno je da djeca mlađa od 14 godina ne smiju koristiti ni pirotehniku prve kategorije, a Zakonom o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja određena je novčana kazna od 1000 do 3000 kuna za roditelje i skrbnike djece koja upotrijebe pirotehnička sredstva. Novčane kazne za nepoštivanje odredbi Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja iznose od 1000 do 15.000 kuna za fizičke osobe i od 1000 do 80.000 kuna za pravne osobe.

Pirotehnička sredstva druge i treće kategorije smiju se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja, a upotrebljavati od 27. prosinca do 1. siječnja.


Komentari