Iz HRT-a tvrde da nisu naplatili mjesečnu pristojbu Zakladi za slijepe za računala i zvučnike

FOTO: Duško Marušić/PIXSELL

U četvrtak se u prostorijama Zaklade “Čujem, vjerujem, vidim” pojavio kontrolor HRT-a koji im je htio naplatiti pristojbu zbog posjedovanja računala i zvučnika, koji im trebaju zbog izrade zvučnih knjiga za slijepe.

“U razgovoru s kontrolorom i kasnije s njegovim nadređenim u službi za pristojbu HRT-a rečeno mi je da smo dužni plaćati pristojbu jer uz uređaje koje posjedujemo u Zakladi (računala) imamo i zvučnike”, tvrdi upravitelj Zaklade Mirko Hrkač.

Hrkač u priopćenju tvrdi kako su kontroloru i njegovom nadređenom objasnili da u svom sustavu imaju specijalnu knjižnicu gdje snimaju zvučne knjige za potrebe slijepih osoba te su im stoga zvučnici neophodni za rad.

FOTO: Duško Marušić/PIXSELL

HRT im je, tvrde, odgovorio da unatoč tome što su zvučnici neophodni za rad slijepih na računalu svejedno moraju plaćati pristojbu, “iz čega proizlazi da na sljepoću moramo plaćati pristojbu HRT-a”. Zaklada poziva HRT da preispita svoje postupke, kao i one koji su donijeli takav zakon, piše Hina.

“U suprotnom iz protesta smo spremni prestati sa snimanjem zvučnih knjiga za potrebe slijepih osoba i uputiti sve naše korisnike u odjel HRT-a za pristojbu da im oni osiguraju potrebnu literaturu”, stoji u priopćenju Zaklade.


HRT je demantirao te navode te su objasnili da nisu naplatili mjesečnu pristojbu.

“Neistinita je informacija da je kontrolor HRT-a naplatio mjesečnu pristojbu Zakladi za slijepe.

Kontrolor HRT-a je sačinio zapisnik na temelju kojeg je utvrđeno  da se radi o uređaju koji služi isključivo u svrhu obavljanja djelatnosti (članak 36. stavak (2) Zakona o HRT-u te se po zapisniku neće poduzimati daljnje aktivnosti”, tvrde iz HRT-a.

Na demant Hrkač za Zagreb.info objašnjava kako bi mu HRT naplatio pristojbu da se nije pobunio i obratio medijima.

“Još uvijek ne mogu vjerovati da se to sve desilo”, ističe.

Komentari

loading...