Iz HND-a oštro osudili spaljivanje srpskih ‘Novosti’, prozvali Plenkovića

Marko Lukunic/PIXSELL

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) osuđuje ponovno javno spaljivanje primjeraka tjednika “Novosti” i zahtijeva jasno stajalište premijera Andreja Plenkovića o prijetnjama novinarima, objavio je u srijedu HND.

Kada su novinari “Novosti” javno optuživani za širenje mržnje i poticanje na paljenje šumskih požara u Hrvatskoj ovoga ljeta, HND je upozoravao da su te optužbe huškanje na novinare tog tjednika i zatražio reakciju najviših državnih dužnosnika, no nitko od njih nije se oglasio, pa ni predsjednik Vlade, kaže se u priopćenju.

Nakon što su nedavno članovi stranke A-HSP pred sjedištem Srpskog narodnog vijeća, izdavača “Novosti”, spalili nekoliko primjeraka tog tjednika uz ponavljanje optužbi za širenje mržnje i poticanje na paljenje hrvatskih šuma, premijer Plenković lakonski je izjavio kako to nije problem jer je riječ o pripadnicima minorne stranke.

U utorak su članovi iste stranke, predvođeni njenim predsjednikom Draženom Kelemincem, ponovo palili primjerke “Novosti” optužujući taj list za širenje mržnje i tražeći prestanak njegova sufinanciranja iz državnog proračuna. Kao i prethodnog puta, i ovo spaljivanje praćeno je mnogobrojnim prijetnjama novinarima tog tjednika, što izravno, što na društvenim mrežama, upozorava HND.

HND zahtijeva da premijer Plenković konačno jasno osudi prijetnje novinarima “Novosti”, kao i svim drugim novinarima, što nikad do sada nije učinio. Izbjegavanje izricanja jasnog stajališta o neprihvatljivosti napada na novinare potiče nasilje prema njima, koje počinje uvredama i prijetnjama, nastavlja se spaljivanjem novina, a završava fizičkim napadima, ističe HND.

Policija je u utorak izvijestila da će proširiti ranije započeto kriminalističko istraživanje protiv predsjednika A-HSP-a Dražena Keleminca, nakon što je ispred prostorija Srpskog narodnog vijeća u središtu Zagreba ponovno zapalio primjerke “Novosti”.


Komentari