Iz Grada stiglo priopćenje o Bandićevim putovanjima u Rim

Foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Povjerenstvo za sukob interesa na sjednici u petak je pokrenulo postupak protiv gradonačelnika Zagreba Milana Bandića zbog 62 putovanja avionom u Rim na trošak grada, iako se, kako tvrde, tamo ni s kim nije sastajao. Radi se o 62 putovanja avionom u razdoblju od pet godina.

Iz Grada Zagreba poslali su priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

Nastavno na odgovore koje smo pojedinim medijima dostavili 18. svibnja 2018. te na dodatne upite želja nam je naglasiti da je NETOČNO da je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić putovao 62 puta u Rim te da na tim putovanjima nisu održani službeni sastanci. Naime, u razdoblju od 2011.-2016. Gradonačelnik je službeno putovao u Rim 25 puta, a u 2017. je službeno putovao dva puta u Rim. Među ostalim, možemo naglasiti da se Gradonačelnik sastajao sa svim svojim kolegama tijekom perioda od 2012.-2017. – gradonačelnici Gianni Alemanno, Ignazio Marino, Virginia Raggi. Osim s kolegama gradonačelnicima sastajao se i s hrvatskom zajednicom u Rimu, veleposlanicima, hrvatskim jezičnim manjinama, a isto tako održao je i sastanke u ministarstvu vanjskih poslova Republike Italije. Na jednom u tih sastanka u Farnesini Gradonačelnik je dogovorio sudjelovanje na Svjetskoj izložbi Expo u Milanu. Također, želimo istaknuti, u Izjavi o namjeri između Grada Rima i Grada Zagreba, članak 2., koji je gradonačelnik potpisao s tadašnjim gradonačelnikom Alemannom u Rimu, 14. ožujka 2012., stoji ” promocija hrvatskog jezika i kulture u Rimu” te je u rujnu 2017. na temelju tog članka otvoren Odjel hrvatske književnosti u Europskoj knjižnici. Knjižnica je osnovana 2006. te do 2017. nije postojao Odjel hrvatske književnosti, a što je realizirano na temelju dogovora Gradonačelnika u Rimu. Također, u tijeku su pregovori o daljnjoj sličnoj suradnji o kojoj ćemo javnost, kao i uvijek do sada, pravodobno obavijestiti. Na temelju gore navedenog članka 2. Grad Zagreb pomaže u radu škole hrvatskog jezika u Rimu. 

O svim putovanjima Gradonačelnika mediji su pravovremeno obaviješteni prije i poslije svakog službenog putovanja te se sve informacije mogu naći na web stranici www.zagreb.hr

Budući da je upravni postupak u tijeku a prema predmetnom zahtjevu Povjerenstava za odlučivanje o sukobu interesa, te odluka Povjerenstva nije donijeta, radi sprječavanja ometanja rada tijela koje odlučuje nije moguće kopiranje, fotografiranje i snimanje spisa vezanih za službena putovanja gradonačelnika u Rim, ali kao što smo već najavili u dokumentaciju je moguće izvršiti uvid u spis. 

Press konferencija – Švaljek i Kosor

Sandra Švaljek i Darinko Kosor jutros su pred sjedištem Grada Zagreba održali press konferenciju na kojoj su komentirali Bandićeva 62 putovanja u Rim u proteklih pet godina.

Što su građani Zagreba imali od gradonačelnikovih putovanja u Rim?’, pitala je na press konferenciji Sandra Švaljek.

Tko je podnio prijavu?, upitana je Švaljek.

‘Očito netko tko je imao tu informaciju, netko tko je mogao pobrojati sva ta putovanja. Da biste imali tu informaciju, morate biti unutar Gradske uprave. Zato, velika je vjerojatnost da je došla iznuta’, kazala je Švaljek. ‘Smatram da će Povjerenstvo profesionalno obaviti odlučivanje o ovoj temi, te taj slučaj, po službenoj dužnosti, predati dalje u pravosudni sustav’, rekla je.

Dariko Kosor citirao je legendarnog sportskog komentatora Mladena Delića:

‘Ljudi moji, je li to moguće?!’.

‘Pozivam gradonačelnika da dostavi dokumentaciju javnosti. Ako je istina da je službeno 62 puta išao u Rim, to je posao za DORH. Pozivam i DORH da utvrdi pravu istinu’, rekao je Kosor.

“Pozivam DORH da u interesu javnosti utvrdi što je to točno gradonačelnik čak 62 puta radio u Rimu na trošak Zagrepčanki i Zagrepčana, kad svi dobro znamo da mu je uzor grad Beč”, napisala je na Twitteru neki dan Anka Mrak Taritaš.

Što je Bandić 62 puta radio u Rimu? Iz Grada stigao neuvjerljiv odgovor

Komentari