Iz Grada poručili: ‘Ne odustajemo, 14 obitelji smo uselili, idućih dana ćemo i ostale’

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Iz Grada Zagreba su poručili u petak kako ne odustaju od useljenja socijalno ugroženih obitelji u zgradu u zagrebačkom naselju Petruševec zbog čega su u četvrtak prosvjedovali stanovnici tog naselja.

U tu zgradu Grad Zagreb je već uselio 14 obitelji, a u preostale stanove bit će organizirano useljenje idućih dana, istaknuo je u petak u pisanom odgovoru Hini pročelnik Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove Grada Damir Lasić.

“Grad Zagreb u te stanove ima namjeru useliti stambeno nezbrinute osobe odnosno obitelji strogo poštujući redoslijed na Konačnoj listi reda prvenstva za davanje u najam gradskih stanova koja je utvrđena nakon provedenog natječajnog postupka. Radi se o osobama odnosno obiteljima koje nemaju mogućnost sami riješiti stambeno pitanje, koji prebivaju u Zagrebu neprekidno duže od deset godina i čiji prihod ne prelazi propisani cenzus te čekaju već godinama na stambeno zbrinjavanje najmom gradskog stana. U objekt je useljeno 14 obitelji, kojima su stanovi dani sukladno Odluci, a u preostale stanove bit će organizirano useljenje narednih dana”, istaknuo je Lasić.

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Prosvjednici se nisu željeli mirno udaljiti

Osvrnuo se i na intervenciju policije u četvrtak na prosvjednike koji su blokirali zgradu u koju su trebale useliti socijalno ugrožene romske obitelji.

“Do intervencije policije je došlo zbog činjenice da su neki od ranijih vlasnika koji su prodali objekt Gradu Zagrebu zajedno s još tridesetak stanovnika Petruševca maknuvši zaštitnu ogradu ispred zgrade fizički zapriječili prilaz i ulaz u zgradu sjedanjem na stepenište s nakanom da spriječe useljenje, odnosno zaposjedanjem posjeda Grada Zagreba. Zbog činjenice da se ni nakon višesatnih zamolbi nisu željeli mirno udaljiti policija ih je na zamolbu Grada udaljila s ulaza”, naveo je Lasić.

Kaže i kako je Grad Zagreb kupnjom stekao zgrade u naselju Novi Petruševec 6 i 8 te da su te zgrade ozakonjene. Zgrada na adresi Novi Petruševec 6 ozakonjena je kao poslovna zgrada, a zgrada na adresi Novi Petruševec 8 ozakonjena je kao stambeno-poslovna zgrada. Poslovnu zgradu je Grad Zagreb Ugovorom o korištenju od 3. kolovoza 2016., dao na korištenje Hrvatskom prirodoslovnom muzeju, ustanovi čiji je osnivač, za čuvanje cjelokupne muzejske građe.

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

“Stambeno-poslovnu zgradu na adresi Novi Petruševec 8, u kojoj se nalazi 29 stanova i 6 poslovnih prostora, koju je Grad Zagreb kupio 2003. godine upravo kao stambeno-poslovnu zgradu (koju su tako uknjižili i suvlasnici iste), Grad je odredio privesti namjeni te su stoga ugovornom izvođaču radova s kojim je Grad Zagreb ugovorio radove nakon uredno provedenog postupka javne nabave povjereni radovi u cilju dovođenja svih stanova u stanje pogodno za stanovanje. S obzirom da je Grad te objekte stekao kupnjom, o vlasništvu i uporabi zgrada postoji valjana dokumentacija , a postupak uknjižbe je u tijeku. Nadalje, iz stanova u stambeno-poslovnoj zgradi nitko nije deložiran”, istaknuo je pročelnik Lasić.

Stanovnici zagrebačkog naselja Petruševec u četvrtak su blokirali zgradu u koju se trebalo useliti 29 socijalno ugroženih romskih obitelji, a interventna policija privela je deset osoba, dok je jedna odvezena u bolnicu.

DRAMATIČNO U PETRUŠEVCU: Stanovnici ne dopuštaju useljenje Roma, policija ih privodi, intervenirala i hitna


Komentari