Oglasili se iz Grada: ‘Ovo je trebalo biti obavljeno već davno, sada su napokon ispunjeni svi zahtjevi, sve je legalno’

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Rano jutros policija je stigla u Plinarsko naselje, ogradila ga te započela sa iseljavanjem preostalih stanara. Nakon što je i zadnja obitelj uz pratnju policije i hitne pomoći stigla na novu adresu u Petruševcu, na red su došli bageri koji su započeli s rušenjem Plinarskog naselja, u čijim ruševnim objektima su romske obitelji bespravno živjele godinama.

Povodom toga, službenim priopćenjem oglasio se i Gradski ured za imovinsko-pravne poslove i imovinu grada podsjetivši da je Grad Zagreb vlasnik objekata i zemljišta u Plinarskom naselju te ističući da je rušenje objekata u tom naselju Gradu Zagrebu naloženo još 8.3.1991. godine i to rješenjima Gradskog sekretarijata za prostorno uređenje, komunalne poslove, promet i veze, koje je potvrđeno Vještvom ovlaštenog sudskog vještaka od 22.02.2019.

“Osim što su objekti ruševni, život u istima predstavljao je ugrozu za zdravlje kako je to razvidno iz mišljenja Gradskog ureda za zdravstvo od 11.02.2019. Nažalost rušenje objekata godinama je odgađano zbog činjenice da su bili kontinuirano bespravno zaposjednuti od strane socijalno ugroženih osoba. Grad Zagreb je tijekom proteklih više od 20 godina pokušavao riješiti problem Plinarskog naselja, prije svega dodijelivši 69 stanova osobama koje su imale valjanu dokumentaciju o korištenju objekata i 10 stanova osobama koje su ispunjavale uvjete za stambeno zbrinjavanje. Dakle, iako je Grad sustavno dodjeljivao stanove, preseljavao korisnike i onesposobio prazne objekte iste su novi bespravni korisnici obnavljali i zaposjedali obrazlažući to nemogućnošću pronalaska drugog smještaja.

S obzirom da je Grad Zagreb postupajući po Odluci o najmu stanova korisnicima navedenih objekata osigurao stambeno zbrinjavanje u gradskim stanovima stekli su se uvjeti za provođenje navedenih rješenja o rušenju”, stoji u priopćenju.

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Damir Lasić, pročelnik Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu grada, u ime Grada Zagreba zahvalio se Vijeću romske nacionalne manjine Grada Zagreba, saborskom zastupniku Veljku Kajtaziju te Savezu Roma Hrvatske „Kali Sara“ na suradnji u kontaktima s romskom zajednicom, ali i svim ostalim službama koje su sudjelovale u rješavanju ovoga problema.

“Od osamnaest obitelji koje su koristile objekte u Plinarskom naselju, njih 8 zbrinuto je stanovima na adresi Novi Petruševec 8, dok je preostalih 10 obitelji useljeno u gradske stanove na drugim lokacijama.

Na koncu još jednom naglašavamo da je zgrada u Novom Petruševcu 8 gradsko vlasništvo, da je objekt kupljen i legaliziran kao stambeno-poslovna zgrada i posjeduje valjanu dokumentaciju o sigurnosti i uporabljivosti. Dakle, zgrada u Novom Petruševcu 8 novi je dom za 29 socijalno ugroženih zagrebačkih obitelji koje nisu i nemaju mogućnost svoje stambeno pitanje riješiti na drugi način”, stoji dalje u priopćenju.

Podsjetimo, odluka o preseljenju romskih obitelji iz Plinarskog naselja u Petruševec naišla je na veliki otpor tamošnjih stanovnika. Nakon više prosvjeda, situacija je kulminirala 27. lipnja. Naime, Petruševčani su blokirali zgradu kako bi onemogućili potpisivanje ugovora između romskih obitelji i Grada Zagreba o preseljenju te predaju ključeva novih stanova. Danas je pak sve prošlo bez incidenata. Petruševčani su mirno promatrali useljavanje novih susjeda.

“Danas nismo prosvjedovali. Vidjeli smo s kim i s čim imamo posla. Očito, niti institucije rade svoj posao, niti ima pravde za male stanovnike kao što smo mi. Povrijeđeni smo, a mislim da su isto tako i doseljenici povrijeđeni. Došlo je 15 policijskih kombija sa specijalcima, zaštitarima, tri Hitne pomoći. Tu nešto ne štima čim se 2019. građani na takav način preseljavaju”, izjavio je predsjednik Mjesnog odbora Petruševec Jozo Jurić za Hinu.

DRAMATIČNO U PETRUŠEVCU: Stanovnici ne dopuštaju useljenje Roma, policija ih privodi, intervenirala i hitna


Komentari