Iz Croatia Airlinesa upozoravaju: ‘Štrajk će uzrokovati gubitke do 800.000 EUR dnevno’

Facebook/ Ilustracija

Piloti, stjuardese i aviomehaničari Croatia Airlinesa 8. kolovoza u šest sati ujutro stupaju u štrajk, službeno je najavila Organizacija radnika Croatia Airlines (ORCA). Tim povodom oglasila se uprava kompanije:

S obzirom na najavu štrajka sindikata ORCA za 8. kolovoza ove godine, s početkom u 6.00 sati ujutro, čije trajanje je predviđeno do ispunjenja traženih zahtjeva, Uprava Croatia Airlinesa najozbiljnije upozorava na:

– gubitke za kompaniju koji će po svakom danu štrajka iznositi do 800.000 EUR
– štrajk će utjecati na gotovo 7000 putnika samo u prvom najavljenom danu štrajka
– preko 150 traženih zahtjeva sindikata, a što bi predstavljalo povećanje troškova plaća i davanja za više od 30 posto, ili oko 53 milijuna kuna na godišnjoj razini odnosno ekvivalent isplate još dodatne dvije i pol plaće mjesečne plaće godišnje

Ukupna prosječna neto primanja (plaća i dnevnice), primjerice u svibnju, isplaćena kapetanima Croatia Airlinesa iznosila su 40.157,00 kuna, dok su najveća u ovoj kategoriji iznosila 58.717,00 kuna.  Kopilotima je prosječno isplaćeno 22.479,00 kuna, a najviše 36.872,00 kuna te kabinskom osoblju (stjuardesama i stjuardima) 11.522,00 kuna, a najviše 19.157,00 kuna. Mehaničarima je istovremeno isplaćeno prosječno 9.368,00 kuna, a najviše 17.476,00 kuna.

Izjave o tome da plaće nisu rasle nisu utemeljene, jer se primjenom starog kolektivnog ugovora zbog ugrađenih elemenata rasta plaća po stažu, primjerice samo stjuardesama, već četiri puta povećavala plaća, a posljednji puta 1. srpnja.

Naglašavamo da piloti već imaju beneficirani radni staž, a ista je povlastica trenutno na razmatranju u Ministarstvu rada i mirovinskog sustavu i za kabinsko osoblje.

Uprava Croatia Airlinesa ponovo poziva sindikate i sve zaposlene na duboko promišljanje o značaju i posljedicama štrajka u ovom trenutku. Financijske mogućnosti kompanije da izdvoji gotovo 53 milijuna kuna dodatno godišnje, a koliko iznose sindikalni zahtjevi nema. Sindikat ORCA, u dva je navrata naime, odbio ponude povećanja plaća za 2,5% uz davanje ostalih pogodnosti (božićnica, regres… ) i to krajem 2017. i polovinom 2018. godine, a tim odbijanjem, nažalost su, na financijskom gubitku bili svi radnici Croatia Airlinesa.

Nedavno objavljeno polugodišnje izvješće Croatia Airlinesa potvrđuje rast prometa i putnika kao i smanjenje gubitka u odnosu na godinu dana ranije, dok su upravo ljetni mjeseci, mjeseci zahvaljujući kojima Croatia Airlines osigurava redovno poslovanje tijekom cijele godine, a time i plaće svih svojih zaposlenih, kazali su iz tvrtke.


Komentari