Ivan Turudić: ‘Pravosuđe treba mijenjati, treba nam novi Zakon o kaznenom postupku i manja nadležnost USKOK-a’

Vern.hr

Na panelu VERN’ Foruma pod nazivom „Neka institucije rade svoj posao…“ danas je istaknuto da rezultati rada državnih institucija moraju biti sukladni njihovoj temeljnoj funkciji kako bi javnost mogla ispravno procijeniti ispunjavaju li te institucije svoju osnovnu zadaću. Fokus panela bio je na percepciji pravosudnih institucija u javnosti, ali se razgovaralo i o odgovornosti medija u stvaranju te percepcije, pravnim i pravičnim presudama sudaca te vječnom pitanju prava i pravde.

Sudjelovali su nekadašnji glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan, odvjetnik Veljko Miljević, novinarka Višnja Starešina te predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić.

“Veliki dio nepovjerenja u institucije i pravosuđe ne proizlazi samo iz sporosti, medijski eksponiranih predmeta i osjećaja sigurnosti građana, nego iz predmeta koji se nikada nisu našli pred sudom“, istaknula je novinarka Višnja Starešina.

Da je nezadovoljan rezultatima suda nije krio ni čelnik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić.

“Imamo 700 predmeta  u građanskoj grani sudovanja gdje postupci traju više od deset godina i to je sigurno poraz načela države vladavine prava. Od stotinjak sudaca Županijskog suda u Zagrebu, njih 99 posto ispunjava godišnju normu. Ne mogu se složiti da negativna percepcija pravosuđa počiva na velikim predmetima koji su medijski praćeni, već se ona stvara upravo na malim predmetima, običnih građana. Pravosuđe treba mijenjati, treba nam novi Zakon o kaznenom postupku i manja nadležnost USKOK-a i njegovih sudova, koji bi godišnje morali rješavati 20 do 50 kapitalnih predmeta“, zaključio je Turudić.

Odvjetnik Miljević je dodao da “u svim zemljama zapadne demokracije, jedan od najuspješnijih kreatora zdravog stanja u državi je ustavni sud i dignitet te institucije je neupitan. Mi pak imamo situaciju da preko 90 posto tužbi Ustavnom sudu podnose građani kada smatraju da su im ugrožena temeljna ljudska prava, a Ustavni sud rješava manje od 5 posto tih tužbi”.


Komentari