IVAN JARNJAK: Kada je bilo teško, svi su tražili MUP i ATJ i bilo je dovoljno reći ‘Dolaze!’

en.wikipedia.org

Svoje prvo vatreno krštenje ATJ jedinica Lučko prolazi 1. ožujka 1991. u Pakracu.

Program obilježavanja 25. godišnjice osnutka Antiterorističke jedinice (ATJ) Lučko počeo je u subotu okruglim stolom “ATJ Lučko u Domovinskom ratu”, a nastaviti će se pokazno-taktičkom vježbom, postrojem u središtu ATJ Lučko i svečanom akademijom u HNK u Zagrebu u ponedjeljak, 7. rujna, na datum kada je prije 25 godina osnovana prva oružana formacija novostvorene hrvatske države i temelj na kojem je ustrojena specijalna policija u cjelini.

Čitanjem imena poginulih pripadnika ATJ Lučko u Domovinskom ratu i minutom šutnje za sve poginule i umrle te pjesmom “Pismo poginulog ratnika” otvoren je okrugli stol u Novinarskom domu u Zagrebu gdje je povjesničar i dragovoljac Domovinskog rata Josip Jurčević govorio o povijesnim okolnostima u kojima je nastala neovisna Republika Hrvatska i ATJ Lučko, piše PolitikaPlus.

Nastanak hrvatske države izgledao je kao ‘nemoguća misija‘”, rekao je Jurčević, dodavši da se isto odnosilo i na hrvatske oružane snage, a tu je ATJ Lučko bila jedan od ključnih aktera.

Ovom prilikom, predsjednik Udruge ATJ Lučko ’90 Mladen Grgić izrazio je nadu da će okrugli stol biti uvod u buduću monografiju ATJ Lučko iz Domovinskog rata. Ratni ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak govorio je o ulozi ATJ Lučko u prvim danima agresije na Hrvatsku.

Čestitajući pripadnicima ATJ Lučko 25. obljetnicu, Jarnjak je podsjetio na 1992. i 2. obljetnicu ATJ Lučko koju su tada obilježili zajedno s prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom kad im se “došao pokloniti i reći hvala” te ministrom obrane Gojkom Šuškom.

“Kada je bilo teško, svi su tražili MUP i ATJ i bilo je dovoljno reći ‘Dolaze!’ da bi moral na terenu porastao, a pristup neprijatelju postao drugačiji”, prisjetio se Jarnjak.

ATJ Lučko nastala je od biranih pripadnika tečaja “Prvi hrvatski redarstvenik” i od pripadnika Jedinice za posebne namjene, a brojila je 225 djelatnika. Osnovna namjena jedinice bila je: uspostava javnog reda i mira narušenog u većem obimu, borba protiv terorizma, te priprema za možebitna borbena djelovanja na cijelom teritoriju RH.


Komentari