Isusovačaka služba za izbjeglice organizirala druženje štićenika i građana u centru grada

Foto: Facebook

Isusovačka služba za izbjeglice (Jesuit Refugee Service – JRS) u subotu je u središtu Zagreba organizirala druženje izbjeglica i građana, kako bi ih međusobnim upoznavanjem približili i pridonijeli boljem uključivanju i prihvaćanju izbjeglica.

U Bogovićevoj ulici ispred Hrvatskog kulturnog društva Napredak, volonteri i jedna izbjeglička obitelj dijelili su prolaznicima letke i časopis Staze, razgovarali, svirali i družili se s građanima.

“Želimo ljude uključiti u svakodnevni život, da oni sami mogu doprinijeti svojim vrijednostima i svojim znanjima, ali isto tako nas osvježiti i udahnuti nam dašak nečega što nam jučer nije poznato”, rekla je novinarima suradnica za komunikacije JRS-a Martina Prokl Predragović.

Djevojčica, koja već govori hrvatski, i volonteri ispričali su da djeca već idu u školu i vrtiće i da se lakše uklapaju nego odrasli. “Većina (izbjeglica) su obitelji sa maloljetnom djecom koja se vrlo brzo uključuju u kolektiv, u sustav obrazovanja, u vrtiće i škole. Oni prvi nauče jezik i vuku integraciju cijele obitelji”, istaknula je Prokl Predragović.

Dobra i pravovremena integracija ključna je za osamostaljivanje izbjeglica, no problem je što u Hrvatskoj nije dovoljno organiziran sustav integracije, poručila je.

Druženje pod nazivom “Jučer stranci, danas susjedi” održano je u sklopu volonterske akcije “72 sata bez kompromisa”. Volonteri su djecu izbjeglice odveli u Zoološki vrt, a one malo starije na Sljeme.

Časopis Staze, koji su dijelili, prve su višejezične, izbjegličke novine koje prenose svjedočanstva i životne priče izbjeglica i volontera te pokrivaju stručne teme i korisne informacije. “Nastaje u suradnji s izbjeglicama, a namijenjen je istovremeno i izbjeglicama i lokalnoj zajednici”, rekla je Prokl Predragović.

Od 2004. godine oko 600 osoba dobilo je međunarodnu zaštitu u Hrvatskoj, a trenutno u hrvatskim prihvatilištima azil čeka manje od 300, kazala je Prokl Predragović.

JRS je humanitrana nevladina organizacija koja u Hrvatskoj djeluje 25 godina. Dio je svjetske globalne, koja djeluje u više od 50 zamalja svijeta, zagovara prava izbjeglica i drugih nasilno raseljenih osoba. U Hrvatskoj su prisutni u prihvatilištima za tražitelje azila u Zagrebu i u Kutini, te u Centru za integraciju izbjeglica, koji organizira tečajeve hrvatskoj jezika i informatike i posreduje u zapošljavanju i prekvalifikaciji.

“72 sata bez kompromisa” volonterski je pokret. Tijekom tri dana, od 18. do 21. listopada, mladi iz Dubrovnika, Metkovića, Osijeka, Sinja, Siska, Slavonskog Broda, Splita, Suhopolja, Zadra i Zagreba volontiraju u raznim aktivnostima promičući općeljudske vrijednosti.

Piše Hina


Komentari