Istospolni par dočekao novu presudu, a uskoro bi mogao i udomiti dijete: Ministarstvo će platiti!

Facebook/Ivo Šegota

Visoki upravni sud u Zagrebu donio je odluku po kojoj Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku mora platiti većinu troškova suđenja na Upravnom sudu za slučaj  Ive Šegote i Mladena Kožića, istospolnog para koji je htio udomiti dijete, ali mu je to odbijeno.

Podsjetimo, oni su pokrenuli proces udomljavanja i stigli do točke evaluacije koju svatko tko udomljava mora proći. Tu je njihov slučaj pak naprasito prekinut uz objašnjenje da Zakon o udomiteljstvu ne prepoznaje istospolne parove kao obitelj. S druge strane, po Zakonu o životnom partnerstvu oni to jesu.

Sudar zakona pak riješio je Upravni sud koji je naredio Ministarstvu da istospolni par ponovno uzme u postupak udomiteljske procjene, i dovrši ga. Ovom odlukom pak, isto će ministarstvo platiti i troškove suđenja, bar djelomično.

S druge pak strane, odlukom Upravnog suda, zaključak o odbijanju procesa ministarstvo je moralo poništiti, a par je danas pri kraju nove procjene za udomiteljsku licencu.

“Proces ide, i nadamo se da će procjena biti završena u skoro vrijeme”, rekao je Šegota za 24 sata.

Završetak evaluacije je moguć već ovoga ljeta, a nakon toga par bi mogao udomiti dijete ili djecu.

Podsjetimo, Ustavni sud je u veljači ove godine zaključio da su sudovi i nadležna državna tijela dužni svima, pa tako i životnim partnerima, pod jednakim uvjetima omogućiti sudjelovanje u javnoj usluzi udomljavanja.


Komentari