Ispred Mimare krenula 20. Parada ponosa, a zbog nje će biti zatvoren i dio centra

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Ovogodišnja Povorka ponosa, tradicionalno, u 14 sati započela je okupljanjem na Rooseveltovom trgu ispred Mimare te će od 15,30 sati proći Frankopanskom, Ilicom, Trgom bana Josipa  Jelačića, Jurišićevom, Draškovićevom sve do Ribnjaka, Parka ponosa.

Od 15,30 do 17,30 sati, za vrijeme prolaska Povorke, na toj će trasi povremeno biti obustavljen promet. U Parku ponosa na Ribnjaku održat će se prosvjedni skup pod nazivom “Dvadeset Prajdova zajedno u drugarstvu i otporu”.

Nakon obraćanja predstavnika Organizacijskog odbora Povorke ponosa i drugih prigodnih govora, slijedi druženje i zabavni program. Potrebne covid digitalne potvrde Organizatori ističu da će se cijeli skup, od okupljanja ispred Mimare do programa u Parku Ribnjak održavati sukladno epidemiološkim uvjetima, pa će pristup u povorku i na skup na Ribnjaku imati isključivo osobe s valjanom EU-ovom digitalnom covid potvrdom. Valjanost potvrda provjeravat će redari, a sudionici su dužni držati razmak od 1,5 metra uz preporučeno nošenje zaštitnih maski.

U proglasu, iz udruge Zagreb Pride ističu da su prvom povorkom, koja se u Zagrebu održala 29. lipnja 2002., transrodne, interspolne, nebinarne, rodno varijantne, aseksualne, panseksualne, biseksualne i kvir osobe, gejevi i lezbijke izašli zauvijek iz tišine i prestali biti nevidljivi.

“Naših dvadeset prajdova proširilo je prostore slobode za LGBTIQ zajednicu. Ali i mnogo više od toga. Naših dvadeset prajdova učinili su naš grad i našu Republiku boljim, demokratičnijim, radosnijim mjestom za život svih građanki i građana. Šireći prostore naše slobode, učinili smo slobodnijim čitavo društvo”, ističu i dodaju da njihove borbe nisu završene.


Komentari