Ispovijest grafičara koji je krijumčario migrante: htio je zaraditi 100 eura

Zagrebački grafičar Tomislav H. (38) optužen je da je 19. srpnja krijumčario 23 migranta u kombiju Iveco, za što je trebao zaraditi 100 eura piše Jutarnji list.

U kombi zagrebačkih oznaka, koji je unajmljen od zagrebačkog poduzeća koje se bavi selidbama i čišćenjem, utrpao je 17 Afganistanaca, četiri Iranca i dva Pakistanca koji su ilegalno ušli u Hrvatsku ušli iz BiH. Tovarni prostor vozila, navode tužitelji, nije bio namijenjen prijevozu putnika jer je bio bez ventilacije, sjedala i sigurnosnih pojasa pa je vozač svjesno ugrozio njihovo zdravlje i život, što je bilo nečovječno i ponižavajuće.

Okrivljeni je priznao sve za što ga terete, izrazio je žaljenje i pokajao se, pravdajući se da je sve napravio kako bi zaradio. Tvrdi da nije bio organizator krijumčarenja ljudi, nego samo vozač, a posao je dogovorio s osobom za koju zna samo da se zove Kiro i da je iz Zagreba. Tvrdi da ga je Kiro zapravo zamolio za uslugu te da prvotno nije znao da će voziti ilegalne migrante.

“U blizini Saborskog preuzeo sam kombi. Tamo me odvezao Kirin prijatelj, trebao sam ga preuzeti i dovesti do Zagreba. Onda me nazvao Kiro i rekao da bih kombijem trebao zapravo do Rijeke prevesti neke ljude. U otključani kombi, koji sam prevezao na dogovorenu lokaciju u šumu, odjednom su počeli ulaziti neki ljudi, pokušao sam ih odvratiti, ali me nisu razumjeli, pa sam ih odvezao do Rijeke” branio se neuvjerljivo krijumčar.

Tužitelji navode kako je djelomično izmijenio svoj iskaz u odnosu na ono što je rekao tijekom prvog ispitivanja u policiji kad je izjavio da je pristao za 100 eura do Zagreba prevesti nekoliko ljudi.


Komentari