Iskustva zagrebačkih studenata: Evo kako se izbjegavaju kazne za švercanje u tramvajima

Tramvaj, gužva (Foto: Damjan Tadic / CROPIX)

Vožnja bez karte, najskuplja je vožnja, kažu iz Zagrebačkog električnog tramvaja. Mjesečno se izda više od 2000 kazni, a taj bi broj bio zasigurno mnogo veći da dio putnika nije viješt u izvlačenju.

Stoga smo pitali zagrebačke studente što čine kad nalete na kontrolu u tramvaju.

“Prvi put sam popio kaznu, a drugi put me lik pitao 10, 15 kuna za kavu koje sam mu dao i odšatao dalje. Bilo mi je malo čudno jer je samo kratko pokazao značku, nisam ni bio siguran da je pravi kontrolor, ali dao sam mu novac. Bolje i 15 kuna nego 500”, rekao nam je student Ivica.

Kaže da se ne vozi često tramvajem pa ne kupuje pokaz, a kad ulazi u vozilo, dobro se osvrne ne bili uočio kontrolore koji obično patroliraju u paru.

“Kad dođem na stanicu uvijek bacim oko stoje li tamo dva lika s torbicama preko ramena. Ako vidiš dva lika koja su bila zajedno pa ulaze na odvojena vrata, onda ideš na ona koja su najudaljenija. Ako je tramvaj poluprazan, ništa, čekaš idući. Aako prođe, prođe”, dodao je.

I studentica Petra ima kreativna rješenja u rukavu.

“Prije sam lagala da sam zaboravila novčanik, ali da imam inače pokaz i da ću im dat podatke pa nek mi napišu kaznu koju ću onda ić poništit na Remizu. Rekla bih im drugo prezime i dala krivu adresu pa bi to išlo nekoj trafici u Splitu di nitko ne živi. Sad san ostarila pa kupujen pokaz”, rekla je ova 21-godišnjakinja.

“Mene su uhvatili nespremnog u jednu nedjelju navečer jer nisam očekivao da rade nedjeljom. Drugi put me izveo iz tramvaja i počeo vrijeđati”, rekao nam je Dario.

No nisu svi studenti varalice. Ines, na primjer, od početka svog fakultetskog obrazovanja kupuje godišnji pokaz, a tako radi i Dolores otkako je jednom zaradila kaznu jer je zaboravila koji je datum.

“Bilo je to krajem veljače i baš sam došla u Zagreb na posljednji ispit prije novog semestra. Do tada sam kupovala mjesečni pokaz i o tome brinula samo na početku mjeseca pa mi nije bilo ni na kraj pameti da mi je pokaz prazan. Kad je kontrolor došao do mene, dala sam mu pokaz ni ne sluteći da ću dobiti kaznu. I ništa. Platila sam 250 kuna u roku tjedan dana”, rekla nam je Dolores.

Inače, kazna za vožnju bez karte kreće se “od 500,00 do 800,00, što je cijena za prekršaj ako putnik na zahtjev ovlaštene osobe ne predoči valjanu voznu kartu radi kontrole”, stoji u službenim odredbama javnog prijevoza u Zagrebu.

Počinitelju prekršaja, nadležni komunalni redari na temelju vjerodostojne dokumentacije, odnosno izvješća prijevoznika, izdat će potvrdu o počinjenom prekršaju u visini polovice propisanog minimuma novčane kazne, odnosno 250,00 kuna. Ukoliko počinitelj prekršaja plati izrečenu novčanu kaznu, neće se voditi prekršajni postupak.

Ne plati li počinitelj prekršaja izrečenu kaznu izdat će se obavezni prekršajni nalog s troškovima prekršajnog postupka, s rokom plaćanja od 8 dana. Novčana kazna izrečena obaveznim prekršajnim nalogom smatrat će se u cijelosti plaćenom, ako počinitelj prekršaja plati dvije trećine izrečene kazne, odnosno 333,00 kuna, kao i trošak postupka koji iznosi 200,00 kuna. Podnese li počinitelj prekršaja prigovor na novčanu kaznu izrečenu obaveznim prekršajnim nalogom, nastavit će se pokrenuti prekršajni postupak pred nadležnim sudom, a u suprotnome pokrenut će se i ovršni postupak.

Na službenoj potvrdi koju kontrolor karata izdaje putniku bez valjane karte, nalaze se i podaci o broju žiro računa i pozivu na broj uplate, a koji su potrebni za plaćanje općom uplatnicom ili uplatom putem Internet bankarstva.


Komentari