ISCURILO IM 10 TISUĆA KUBIKA VODE: Iz Vodovoda traže da stanari saniraju kvar o svom trošku

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Računi za vodu toliko su visoki kao da svatko od stanara u stanu ima bazen.

U dvjema zgradama u Jaruščici živi 180 stanovnika. Ovih su dana dobili račune za vodu od 700 do čak tri tisuće kune, a uz njih je stajala sitna napomena Vodovoda predstavniku stanara da su “uočili povećanu potrošnju vode” i da ga pozivaju da utvrdi uzroke, pritom mu poručivši da “ako se radi o kvaru, isti moraju sanirati o svom trošku“.

Sveukupno je Vodovod stanarima dviju zgrada na naplatu poslao račun u iznosu od 152 tisuće kuna, točnije čak 10 tisuća kubika vode, što je dovoljno da se napune četiri olimpijska bazena ili Bundek, piše vecernji.hr.

Puknuta cijev

Predstavnik stanara Renato Gadže objasnio je da su za puknute cijevi u šahtu, koji se nalazi na nogostupu saznali sasvim slučajno.

“Bio sam u podzemnoj garaži i čuo šuštanje vode iz hidranta, što ne smije biti pa smo otišli do šahta i vidjeli da je pun vode. Odmah smo prijavili kvar, a iz Vodovoda tvrde da je zbog puknutih cijevi iscurilo oko 10 tisuća litara vode, iako te vode na površini nije bilo. Brinemo se gdje je onda nestala tolika voda i je li naša zgrada u opasnosti”, kazao je Gadže.

‘Nije na nama da provjeravamo šaht’

Dodao je da su kvar uočili i prijavili 13. srpnja, a da je očitanje brojila obavljeno 25. kolovoza. Prije toga, posljednje očitanje obavljeno je u ožujku pa su, pretpostavljaju stanari, cijevi pukle između tih datuma.

“Čim smo dobili tako velike račune, poslao sam žalbu jer smatramo da nije na nama da provjeravamo šaht. Navodno je praksa Vodovoda da se oprosti pola duga jer je kvar s naše strane sata, no stanari su na sastanku odlučili da tražimo otpis cijelog potraživanja jer svaki mjesec svaki stan plaća 18 kuna fiksnu naknadu za očitanje, odnosno, godišnje Vodovodu samo za to damo oko 40 tisuća kuna“, rekao je Gadže. Stanari su posebno ljutiti jer je između dva očitanja prošlo pet mjeseci.

“Da su očitavali redovito, primijetili bi ranije kvar s obzirom na veću potrošnju, no, umjesto toga, mi smo dobili obavijest o povećanoj potrošnji tek 22. rujna, na dan kad su slali i račun, iako su očitali brojilo gotovo mjesec prije, odnosno 25. kolovoza”, požalio se u ime stanara njihov predstavnik.

Slučaj je na razmatranju

Ako će stanari morati platiti pola cijene vode, tražit će da se za svaki prostorni metar oscurene vode cijena umanji za stavku pročišćenja vode i odvodnju, što iznosi 2,28 kuna jer je voda iscurila u zemlju, nije išla kanalizacijskim cijevima niti je pročišćena.

Iz Vodovoda vecernji.hr doznaje da je slučaj na razmatranju kod Povjerenstva za reklamacije i da će stanari biti obaviješteni o odluci čim rasvijetle sve okolnosti.


Komentari