Ipak počinje izgradnja dječje bolnice u Blatu: u njoj će se nalaziti rodilište, psihijatrija i dovoljno mjesta za smještaj djece i roditelja

Godinama se nižu razna obećanja čija bi ispunjenja trebalo znatno poboljšati život u Zagreb, a među najstarijima je ono o izgradnji nacionalne dječje bolnice u Blatu. No, nakon više od 30 godina napokon bi se i to trebalo ispuniti, a riječ je o prilično radikalnom zaokretu kada je u pitanju gradnja.

Naime, država neće čekati novac iz europske blagajne već će radovi početi s oko 125 milijuna kuna iz državnog proračuna, barem tako je tako za HRT kazao ministar zdravstva Milan Kujundžić, istaknuvši da bolesna djeca ne mogu čekati:

Nećemo čekati samo sredstva iz EU fondova, što će uzeti dvije tri godine, nego će se ubrzano pokrenuti da dio iz proračuna, a onda će to biti refundirano iz EU fondova kako bi se gradnja započela što prije.

Slijedi izrada dokumentacije i početak grubih radova. Na zapadu Sveučilišne bolnice u Blatu gradnja nove dječje bolnice trebala bi početi za godinu dana, i to na 50-ak tisuća četvornih metara što je trostruko više od Dječje bolnice u Klaićevoj ulici.

Negdje je potrebito za ranu fazu gradnje za betonsku konstrukciju oko 15-17 milijuna eura, što je relativno mali iznos, a da ne gubimo dvije godine, kazao je Kujundžić.

U bolnici će biti i rodilište i psihijatrija, ali i dovoljno mjesta za smještaj djece i roditelja. Nova bolnica bi trebala biti završena za tri do četiri godine, a potporu novom planu dali su i premijer i predsjednica.


Komentari