Investicija ‘teška’ 620 milijuna kuna: Tajanstveni poduzetnik gradi megašoping centar u Zagrebu

Igor Kralj/PIXSELL

Godinama je na rubu grada to bio samo znak još jedne propale investicije: golemi betonski kostur buduće zgrade poslovno-trgovačkog centra poznatog francuskog lanca, Leclerc, svjedočio je o čuvenim hrvatskim problemima s investitorima. Leclerc je naime tvrdio da ih je omela birokracija, propisi, podmetanje nogu, neobičan koruptivni čvor… Otkupili su, naime, oko 60 tisuća četvornih metara u Španskom i sagradili objekt, ali nisu mogli dobiti dozvolu – jer nisu uspjeli otkupiti jednu malu parcelu usred zemljišta za koju je vlasnik tražio, ni više niti manje, nego 2 milijuna eura. Leclerc nije htio pristati na to, 2002. godine su odustali i povukli se iz Hrvatske, zauvijek.

Nakon dva desetljeća rušenje monumentalnog kostura iliti “mrtvačkog sanduka” niti nije moglo proći bez interesa javnosti. Već i sam čin rušenja je bio jako skup. No, ne samo da se ruši nego se i gradi. Objavljeno je da tvrtka Sensa nekretnine grade novi veliki kompleks, piše Net.hr.

U promotivnoj objavi za medije navedeno je da je cijelo zemljište površine 60 tisuća četvornih metala otkupila grupa investitora okupljenih u tvrtki Sensa nekretnine d.o.o., te da se na njemu planira napraviti moderan trgovački centar s brojim popratnim sadržajima, ali i samostojeći supermarket, drive-in restoran, trgovački park, a u sredini kompleksa i veliki trg s dječjim igralištima, klizalištem itd. Angažirani su vrhunski arhitekti koji su radili na jednom od najvećih hrvatskih shoping centara, Arena centru (Marino Dujmović i Alan Leo Pleština te njihov tim iz Pulsar arhitekture) a posao glavnog projektanta dobila je tvrtka Pronad pod vodstvom Željka Bratkovića.

Tvrtka Sensa nekretnine osnovana je prošle godine, ništa nije zabilježeno ni na prihodovnoj niti na rashodovnoj strani, a temeljni kapital je 30 tisuća kuna. Kao vlasnici su upisani Branimir Vuletić, Oliva Vrbanek i Mirko Pavičić, a kao predsjednik uprave je Matija Vrbanek. Tjednik Lider je pisao da su Sensa nekretnine kupile zemljište od tvrtke Heta, i da se planira završiti izgradnju kompleksa do kraja 2019.

Mirko Pavičić u kratkom razgovoru za Net.hr otkriva da ukupna investicija iznosi 85 milijuna eura, a na pitanje je li projekt rizičan, odnosno, može li Zagreb izdržati još jednu veliku shoping destinaciju, i to u neposrednoj bliziji još jednog već uhodanog shoping centra (City Centra West), Pavičić kaže da su pripremljene sve analize i da se pokazalo da mjesta ima:

“Kako bismo sa sigurnošću mogli donijeti odluku o ulasku u investiciju, vezano uz potencijalan rizik zasićenosti tržišta trgovačkim centrima, najprije smo pristupili dubinskoj analizi tržišta i lokacije, koju je izradila renomirana svjetska agencija te studiji isplativosti. Rezultati takvog pristupa danas su vidljivi, u fazi smo pripremnih radova na izgradnji Centra.

Analiza tržišta pokazuje kako je nova shopping destinacija, obogaćena brojnim sportskim i zabavnim sadržajima, s ponudom različitih brandova, komplementarna postojećim trgovačkim centrima, što svakako potvrđuje i veliki interes zakupaca. Razumjet ćete kako ih, u ovom trenutku, s obzirom na povjerljivost podataka, ne možemo predstaviti. Zajednička vizija investitora je, trenutno povoljnu situaciju na tržištu nekretnina, razviti u dugoročno kvalitetan projekt, koji će pridonijeti i otvaranju oko 700 novih radnih mjesta.”


Komentari